Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınma binlerce gölü buzsuz bırakabilir

The New York Times’in haberine göre, küresel ısınma sonucu Antarktika ve Grönland’daki buzullar erirken, milyonlarca insan için daha görünür bir tehlike kapıda: Binlerce göldeki buzun erimesi ve bir daha buzul oluşmaması.

Geçen hafta Nature Climate Change adlı dergide yayınlanan çalışmaya göre, bilim insanları ilk kez Kuzey Yarımkürede yer alan 1.4 milyon göldeki buzla kaplı alanda küresel ısınmanın etkilerini ölçmeyi başardı. Buna göre, Wisconsin’den Japonya’ya kadar olan bölgede normalde kışın donan göllerin önemli bir kısmı halihazırda kışları donmuyor ve önümüzdeki yıllarda bu göller ciddi oranda buz kaybedecek.

Araştırma, göllerde eriyen buzulların buralarda yaşayan canlıların ekosistemini değiştirmesinin yanı sıra, göllerin etrafında yaşayan milyonlarca insanı da etkileyeceğini ortaya koydu. Illinois Devlet Üniversitesi’nde yer bilimi alanında doçent olarak çalışan ve araştırmayı yayınlayan yazarlardan biri olan Catherine O’Reilly “Göllerdeki buzulların her yıl kış aylarında var olan ekosistem için bir standart oluşturduğunu” belirtti.

Kışın göllerde buzlaşma olmadığında, göllerin yıl içinde daha erken ısındığı, bunun ise su yosunlarında artışa yol açtığı ifade ediliyor. Su yosunlarının artışı ise sudaki oksijen seviyesini azaltarak, balıklar ve diğer canlılar üzerinde baskı oluşturuyor. Birçok tatlı su balığı yaşamak için oksijen miktarı zengin gölleri tercih ediyor.

Donan buzullar insanlık için de önem arz ediyor. İnsanlar gölleri balık avlamak, kayak yapmak gibi ekonomik ve kültürel sebeplerle kullanıyor.

Bilim insanları buzul kayıplarının bir anda olmayacağını ve bunun bir müddet devam edeceğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.