Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Artık resmileşti: 2018 bugüne kadar kaydedilen en sıcak dördüncü yıl oldu

The New York Times’in haberinde 2018 yılının bugüne kadar kaydedilen en sıcak dördüncü yıl olduğu ifade ediliyor. Haberin özetini paylaşıyoruz:

NASA’daki yetkililer Çarşamba günü yaptıkları açıklamada 140 yıldır ölçümü yapılan yüzey sıcaklıkları kayıtlarında, 2018 yılının bugüne kadarki en sıcak dördüncü yıl olduğu bilgisini paylaştılar. Ayrıca aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi yüzey sıcaklığının düzenli bir şekilde yıllar içinde arttığı görülüyor.

Öte yandan, ölçülen en sıcak 5 yıl yine son 5 yıl içerisinde gelirken, bugüne kadar kaydedilen en sıcak 18 ve 19 sıcak yıl ise 2001’den sonra gerçekleşmiş durumda. Bu ise küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğuna yönelik bir işaret olarak değerlendiriliyor.

NASA Uzay Çalışmaları Goddard Enstitüsü yöneticisi ve araştırmayı sürdüren bilim insanlarından biri olan Gavin A. Schmidt “Küresel ısınma artık sadece gelecekte gerçekleşmesi beklenen bir olgu değil, tam burada ve şu anda yaşanıyor” dedi.

İnsanlardan önce de gezegen tarihinde sıcak ve soğuk iklimler ve küresel iklim değişiklikleri yaşanmasına rağmen, bugün endişe verici olan unsur şu anki değişimin hızı. Geçmişte yaşanan iklim değişiklikleri bu denli kısa bir süre içerisinde gelmemiş ve çok daha uzun zamanlar sonucunda meydana gelmişlerdi.

Sanayileşmenin etkisi

2018 yılında dünyanın sıcaklığı 19. yüzyıl’da yapılan ilk ölçümlere göre 1.8 derece artmış durumda. Bunun nedenlerinden biri ise sanayileşmenin bu dönemde hızlanmaya başlaması ve yeni bir toplum modeli yaratması. Sanayileşme yepyeni bir üretim ve tüketim anlayışı getirdi. Bilim insanları felaket dolu sonuçlarla karşılaşılmaması için derece artışının 2 dereceden fazla olmaması gerektiğini belirtiyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Antalya’da yaşanan hortum

Bilim insanları şu ana kadar yaşanan sıcaklık artışının bile kuraklık, buzulların erimesi, tatlı su kaynaklarının azalması, sıradışı hava olayları gibi sonuçları bulunduğunun altını çiziyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.