Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan Prensi Salman, cinayetten bir yıl önce Kaşıkçı’yı kurşunla tehdit etmiş

The New York Times’da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, geçen ekim ayında İstanbul Konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için 2017’de yardımcısıyla yaptığı bir konuşmada, Kaşıkçı’yı kurşunla tehdit etmiş.

Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA tarafından ele geçirilen konuşma, Kaşıkçı cinayeti ve Prens Salman arasındaki ilişkiyi gösteren en kuvvetli delil. 

Kaşıkçı, ekim ayında Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’nda bir ekip tarafından vahşice öldürülmüştü. Suudi Arabistan hükümeti, Salman’ın Kaşıkçı cinayeti ile ilgisini reddetmişti. ABD Başkanı Donald Trump da cinayetin aydınlatılmasıyla ilgili çaba sarf etmediği için sertçe eleştirilmişti.  

Kaşıkçı, Salman ve yardımcısı arasındaki konuşmanın gerçekleştiği sırada, The Washington Post’ta Suudi hükümeti eleştiren köşe yazları yazmaya başlamıştı. Eleştiriler üzerine alarma geçen Riyad hükümeti, Kaşıkçı’yı ülkeye geri dönmek zorunda bırakacak yöntemler aramaya başlamıştı.  

Yardımcısı ile aralarında geçen konuşmalarda Salman, Kaşıkçı’nın Arabistan’a kendi rızasıyla dönmeyeceğini, zorla getirilmesi gerektiğini söylemiş ve eğer hiçbiri işe yaramazsa “kurşunlayacağını” belirtmiş.  

Aynı dönemde diğer yardımcısıyla yaptığı benzer bir konuşma sonrası, yardımcısı; Kaşıkçı’ya karşı herhangi bir hamlenin çok riskli olacağını ve uluslararası tepki toplayacağı konusunda Salman’ı uyarmış. Prens ise “Suudi Arabistan’ın böyle kaygıları olmamalı” cevabını vermiş. 

BM raporu: Kaşıkçı cinayeti, Suudi yetkililer tarafından vahşice ve planlı işlendi 

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı cinayetine dair raporun ilk bulgularını paylaştı. 

Raporda, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’dan gönderilen bir heyet tarafından öldürüldüğü açıklandı. Cinayetin vahşice ve önceden planlanmış olduğu da raporda yer aldı. 

Callamard, Kaşıkçı cinayetine ait kan donduran ve tüyler ürpertici ses kaydını dinlediğini ancak kaynağının tespit edilemediğini de belirtti. 

Türkiye’ye övgü, Suudi Arabistan’a kınama

Türkiye’nin uluslararası hukuk paralelinde ivedi, etkili, bağımsız, tarafsız ve şeffaf araştırma çabalarının Suudi Arabistan yetkilileri tarafından engellendiğini de söyleyen raportör Callamard, Suudi Arabistan’ı kınadı.  

Cinayetin tamamen acımasız bir şekilde işlendiği belirtilen raporda, cinayete uluslararası kamuoyu tarafından özel bir ilgi gösterilmesi gerektiği de yer alıyor. Raporun son hali ise Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacak.

Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğuna girmiş ve orada katledilmişti. Cesedine ise yapılan tüm aramalara rağmen hâlâ ulaşılamadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.