Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da protestocular öfkelerini Maduro’ya yöneltmiş durumda: “Venezüela seni istemiyor”

Venezüela’da Nicolas Maduro’nun 10 Ocak’ta yeniden devlet başkanlığı görevine başlaması sonrasında muhalefet lideri Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesi ve bu kararın ABD, İngiltere ve Meksika haricinde Lima Grubu ülkeleri tarafından tanınmasıyla iyice su yüzüne çıkan gerginlik devam ediyor. Venezüela’da dördüncü haftasına giren muhalefetin isyan dalgası dün gerçekleştirilen protestoyla ivme kazandı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Caracas sokaklarına dökülmüş on binlerce gösterici öfkesini Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yöneltmiş durumda.

“Maduro anla. Venezüela seni istemiyor”

27 yaşındaki Kisbell Vargas “Maduro’nun gitmesini ve özgür bir Venezüela istiyoruz” dedi. Caracas’ın doğusundaki gecekondu bölgesinden gelen Vargas’ın hazırladığı pankartta “Maduro anla. Venezüela seni istemiyor” yazılıydı. “İnsanlar açken onlar gerekli yiyecek ve ilaçlara sahipler” diyen Vargas, yedi yaşında bir kızının olduğunu ve onu kendisinin doğduğu ülke olan Venezüela’da yetiştirmek istediğini belirtti.

Petare gecekondu bölgesinden Stefani Fonseca da eyleme Maduro’nun ülkeden gitmesi talebiyle geldiğini söyledi. “Mücadele yalnızca Twitter ve Instagram’da olmaz. Mücadele sokaklardadır” yazılı pankart taşıyan 21 yaşındaki Fonseca bir diktatörlük altında yaşadıklarını belirtirken “Venezüela bu durumda olmak için fazla zengin bir ülke. Bu bizim kaynaklarımız yok demek değil, Venezüela’da çok fazla hırsız var anlamına gelir” dedi.

Gösterinin karnaval havasında geçtiği belirtilen haberde, sokak satıcılarının muhalefet lideri Juan Guaido’nun resminin basılı olduğu tişörtler sattığına da yer veriliyor.

Muhalefet partisi Primero Justicia’da aktivist olarak faaliyet gösteren 28 yaşındaki öğrenci Abrahan Fernández “Biz zaten kazandık. Bugün biz diktatörlüğü mağlup ettik ve bizim devlet başkanımız Juan Guaido” diye konuştu.

“Mahalleler ilk defa sokaklarda”

Miting alanından yükselen Maduro karşıtı seslerin yanı sıra, alanda Venezüela’da Maduro’nun hâlâ gücünün olmasından kaynaklanan korku ve endişe de hissediliyordu.

63 yaşındaki Rose Patricia Valdivia, işçi sınıfının yoğun olduğu ve geleneksel olarak Chavizme sadık bölgelerden kişilerin de protestolara katılmasından cesaret bulduğunu belirtti ve “Mahalleler (barrios) ilk defa sokaklarda” dedi. Valdivia’nın eşi Juan José Pérez ise krizin tek çözümünün Maduro’nun ülke dışına çıkması olduğunu söyledi.

“Maduro ancak asker onu zorlarsa iktidardan gider”

Venezüela’nın Maduro sonrası yeniden yapılandırılmasını planlayan bir grup muhalif içerisinde yer alan sosyolog Luis Pedro España, Maduro’nun ve merkez kadronun iktidardan ancak askeri güç onları mecbur bırakırsa vazgeçeceğini düşünüyor: “Biz askeri harekâta bağlıyız; içeriden ya da dışarıdan tehdit olarak bir askeri harekâta.”

Haberde, Maduro’nun ise isyancıları Hugo Chavez’den miras kalan Bolivarcı devrimi yıkmayı amaçlayan emperyalist blokun bir parçası olarak resmettiği belirtiliyor.

Maduro taraftarı 75 yaşındaki emekli marangoz Jaime González, “Onlar müdahale etmek istiyor. Çünkü biz dünyadaki en büyük zenginliğe sahibiz. Onlar tüm bu zenginlikleri elimizden almak istiyor” dedi.

BBC’de kendisiyle yapılan mülakatta Maduro, Venezüela’ya karşı yürütülen “savaş kampanyası”na katılanları suçlayarak, uluslararası düşmanlarının Venezüela’da sahte bir insani kriz icat ederek askeri müdahaleyi meşrulaştırma amacı taşıdığını söyledi. Maduro mülakatta “Bizim problemlerimiz var mı? Tabii ki. Fakat Venezüela kıtlığın olduğu bir ülke değildir” dedi.

Salı günü ordu insani yardımların ülkeye girişini engellemek için Kolombiya sınırındaki bir köprüyü işgal etti. Maduro bu yolun muhalefet tarafından kendisinin görevden alınmasına hizmet eder bir biçimde kullanıldığını iddia ediyor.

Guaido: “Maduro’nun düşüşü kaçınılmaz”

Muhalefet lideri Juan Guaido ise, Caracas’taki gösteride protestoculara hitaben 23 Şubat’ta insani yardımların ülkeye gireceğini söyledi ve ordudan bu geçişe izin vermesini istedi.

Maduro’nun düşüşünün kaçınılmaz olduğunda ısrarcı olan Guaido, “Ülkenin yüzde 90’ı değişim istiyorsa, bunu durdurmanın yolu yoktur” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.