Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dr. Mahfi Eğilmez blogunda yazdı: “Cari açık nasıl finanse edildi?”

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez blogunda, 2018 yılında Türkiye’nin cari açığının nasıl finanse edildiğini yazdı. Türkiye’nin ödemeler dengesi tablosunu paylaşan Eğilmez şunları kaydetti:

“Tabloya göre cari açık normal kanallarla finanse edilememiş. Çünkü finans hesabı yaklaşık 4 milyar dolarlık fazlayla sonuçlanmış. Finans hesabının artı kapanması demek Türkiye’den yurt dışına o kadar döviz çıkmış demektir. 2018 yılı boyunca Türkiye’ye doğrudan sermaye yatırımı, portföy yatırımı, diğer yatırımlar adı altında finansman amaçlı döviz girişleri olmuş ama döviz çıkışları daha yüksek olduğu için Türkiye’de dışarı yaklaşık 4 milyar dolarlık döviz çıkmış.
Bu durumda finansman ihtiyacını şöyle hesaplayacağız demektir:
Cari Açık + Finansman Hesabı Açığı = Finanse Edilmesi Gereken Miktar
27.633 + 3.975 = 31.550
Demek ki 2018 yılında finanse edilmesi gereken dış açığımız yaklaşık olarak 31,6 milyar dolar olmuş.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.