Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanat coğrafya ile buluşunca…

Macar kartograf Robert Szucs çok uluslu şirketlerde bir süre çalışıp farklı arayışlara girmiş. Bir süre doğa için çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarında zaman geçirmiş, bu sürede iş gereği kullanılan haritaların bazen çok fazla veri içerse bile yeterince dikkat çekici ve eğlenceli olmadığını fark etmiş. Scuzs haritalama yeteneklerini, Coğrafi Bilgi Sistemi verilerini sanatla birleştirerek hem birçok hayati konuda fikir veren hem de göze hoş görünen haritalar tasarlamış.

Dünya Nehir Haritası (Kaynak: grasshoppergeography.com)

Robert Szucs’un haritaları, ana nehirleri ve bu su yollarının denize dökülen kollarını, nehirlerin akış yollarını ya da bölgeleri kaplayan ormanları ve ağaçlık alanları gösteriyor. Haritalar hem sayfalarca veriyi hem de bu verilerin oluşturduğu görsel güzelliği barındırıyor.

ABD’nin orta kesimine yayılmış olan Mississippi’nin drenaj havzası, 32 ABD devletinin (ve iki Kanada eyaletinin) tümünü veya bir bölümünü kapsıyor. (Kaynak: grasshoppergeography.com)

2508 km uzunluğu ile Murray, Avustralya’nın en uzun nehri. Genellikle, ülkenin en uzun üçüncü nehri olan ve Murray’le birleşen 1472 km’lik Darling ile birlikte kabul edilir. Murray-Darling havzası (mavi renkte, güneydoğuda) Avustralya’nın toplam alanın yüzde 14’üne denk geliyor. İç kısımdaki nehir ağları yanıltmasın; Avustralya, dünyanın en kurak yerleşim bölgesidir (daha ilginci en kurak kıta Antarktika’dır). (Kaynak: grasshoppergeography.com)
Afrika, dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük havza alanlarına sahip nehirlere ev sahipliği yapıyor: 3,73 milyon km2’lik havzayı kaplayan Zaire Nehri (Zaire kongo dilinde “nehir yutan” anlamına geliyor) 4700 km (mavi), 6650 km’lik, Afrika’nın en uzun nehri Nil (kırmızı) 3.25 milyon km2’lik havzaya hayat veriyor. (Kaynak: grasshoppergeography.com)
Dünyanın en büyük havzalarından dördü Rusya’da: Ob, Yenisei ve Lena’nın tamamı, Amur ise Çin ile paylaşılıyor. Volga, Avrupa’nın en uzun nehri olsa da , Rusya’nın akarsularının yüzde 84’ü Sibirya’da, Urallar’ın doğusunda. Az nüfuslu bölgede, 1000 km’den daha uzun 40 nehir bulunuyor. Ob, Yenisey ve Lena nehirleri toplamda Kuzey Kutbu’nda saniyede yaklaşık 50.000 m3 su tahliye eden yaklaşık 8 milyon km2’lik bir alanı kaplıyor. (Kaynak: grasshoppergeography.com)

Robert Scuzs’un haritalarına linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.