Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump Venezüela ordusunu uyardı: “Latin Amerika’da yeni bir dönem başlıyor”

Venezüela’da Nicolas Maduro’nun 10 Ocak’ta yeniden devlet başkanlığı görevine başlaması sonrasında muhalefet lideri Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesi ve bu kararın ABD, İngiltere ve Meksika haricinde Lima Grubu ülkeleri tarafından tanınmasıyla iyice su yüzüne çıkan gerginlik devam ediyor.

Miami’de pazartesi akşamı gerçekleştirilen mitingde ABD Başkanı Donald Trump, Maduro rejimini destekleyen askerlerin yaşamlarını ve geleceklerini riske attıklarını söyledi. Trump ayrıca, Venezüela ordusundan insani yardımların ülkeye girişine izin vermelerini istediğini belirtti ve Maduro’nun sosyalist yönetiminin ülkeyi harabeye çevirdiğini iddia etti.

Ülkede iktidarın barışçıl yollarla değişmesini istediklerini belirten Trump, ancak bütün seçeneklerin açık olduğunu vurguladı ve Venezüela ordusuna “Güvenli bir liman, kolay bir çıkış ya da bir çıkış yolu bulamayacaksınız. Her şeyi kaybedeceksiniz” diye seslendi.

Trump konuşmasını, Uluslararası Florida Üniversitesi’nde çoğunlukla Venezüela ve Küba’dan gelen göçmenlerin yer aldığı kalabalık bir kitleye hitaben yaptı. Güney Florida’da 100 binden fazla Venezüelalı ve Venezüela kökenli Amerikalı yaşıyor.

Trump konuşmasında ayrıca, “Maduro’nun insani yardımların ülkeye girmesini engelleyen emirlerini takip etmemelisiniz. Barışçıl protestoculara, muhalif liderlere, Ulusal Meclis üyelerine ya da Devlet Başkanı Guaido ve ailesine herhangi bir şiddet tehdidinde bulunmamalısınız” dedi. ABD Başkanı, Maduro’yu Küba’nın emirlerini yerine getirmek ve “Küba’nın kuklası” olmakla itham etti.

Venezüela’nın dünyanın en geniş petrol rezervlerine sahip olmasının onu iyi durumda tutmak için yeterli olmadığını da söyleyen Trump, “Sosyalizm refah sözü verir; fakat yoksulluğa teslim eder. Bu bize asla olmayacak. Biz Venezüela demokrasisini restore etmek istiyoruz. Biz inanıyoruz ki Venezüela ordusu ve liderliği bu süreçte hayati bir rol oynayacak” diye konuştu.

Trump, Miami’deki miting sonrasında da Twitter üzerinden Venezüela ile ilgili yorumlarına devam etti.

“Maduro rejiminin her üyesine söylüyorum: Bu ölüm, açlık ve yoksulluk kabusunu sonlandırın.”

“Venezüela halkı özgürlük ve demokrasi için ayakta ve ABD doğru yerde duruyor.”

Maduro: Trump kendini Venezüela’nın sahibi sanıyor

Nicolas Maduro ise Trump’ın konuşmasını “Nazi tarzında” diye nitelerken ABD Başkanı’nı sanki Venezüela’nın sahibi gibi davranmakla suçladı.

Time’da yapılan haberde belirtildiği üzere, Maduro ABD sponsorlu yardımları bir darbe planının parçası olarak nitelendiriyor ve Venezüela’daki yüksek oranlardaki yoksulluk ve gıda kıtlığına rağmen ülkenin yardıma ihtiyacı olduğunu reddediyor.

Venezüela muhalefet lideri insani yardımların ülkeye girebilmesi için uluslararası topluma çağrı yapmıştı

Geçtiğimiz hafta, Venezüela muhalefet lideri Juan Guaido’nun Vaşington’daki temsilcisi Carlos Vecchio ABD’ye, Maduro’nun ülkeye insani yardımların girişini engellediği suçlamasıyla şikâyette bulunmuş ve uluslararası toplumu yardımların ülkeye girebilmesi için yardıma çağırmıştı.

Reuters’da yer alan habere göre Vecchio, Vaşington’da düzenlenen bir uluslararası yardım konferansında krizden etkilenen Güney Amerika ülkelerinde yardım sağlamada bir çıkmaza girildiğinden bahsetti. Vecchio toplantıda, “Onlar yollanan insani yardımları bloke ediyorlar. Biz Venezüela’ya insani yardımların girmesi için binlerce yol açmalıyız. Burada ilaç ve yiyecek getirmek için uluslararası bir koalisyon oluşturuyoruz” dedi.

Haberde belirtildiği üzere, ABD ve Kolombiya tarafından finanse edilen yardım malzemesi konvoyları geçtiğimiz hafta Kolombiya’nın Venezüela sınırındaki şehri Cucuta’ya vardı. Yardımlar Venezüela’ya giremeyince burada depoda bekletiliyor. ABD tarafından yardımların ulaştırılması için Kolombiya ve muhtemelen Brezilya üzerinden bir kanal açılacağını belirtildi. Geçen hafta ABD, Maduro’nun yiyecek ve ilaçların teslimini bloke ettiğine yönelik suçlama yönelttikten sonra BM Venezüela’da siyasi yardımlara karşı uyarmıştı.

Venezüela Dışişleri Bakanı yaptığı ise geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada yeni bir uluslar koalisyonunun “ABD liderliğinde Venezüela hükümetini yıkmaya çalışan illegal çabaya” karşı savaşacağını söyleyerek, ABD’yi yaptırımlar uygulamak ve acil yardımları ABD’ye karşı politik bir silah olarak kullanmakla suçlamıştı.

Derin bir ekonomi ve yönetim krizinde olan Venezüela’da son yıllarda Birleşmiş Milletler verilerine göre 3 milyondan fazla kişi ülkeyi terk etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.