Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail ilk uzay görevi için SpaceX ile anlaştı ve Ay’a araç yolladı

Haaretz’de çıkan habere göre, İsrail bir süre önce başlattığı uzay programı gereği insansız ilk uzay aracını bu sabah saatleri itibariyle Ay’a yolladı. Haberin özetini paylaşıyoruz:

İsrail’in SpaceX şirketi ile anlaşıp Ay’a yolladığı araç hem çok küçük hem de çok ucuz. Araç diğer uzay araçlarına oranla çok daha hafif, yaklaşık 600 kilogram.

Beresheet uzay aracı.

Beresheet (Doğuş) olarak adlandırılan uzay aracı, Elon Musk’ın sahip olduğu SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle cuma sabahı Florida’daki Cape Canaveral üssünden aya gönderildi.

Uzay aracının maliyetinin yaklaşık 100 milyon dolar olduğu belirtilirken bunun 40 milyonluk kısmını SpaceIL grubunun başkanı girişimci Morris Kahn karşıladı. Bunun ulusal bir proje olduğunu belirten Kahn “Sekiz yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. İki ay içerisinde aracın Ay’a iniş yapmasıyla bu görev tamamlanacak. Birçok ülke böylesi bir görevi düşledi. Ancak şu ana kadar sadece üç ülke (ABD, Rusya, Çin) bunu başarabildi” diye konuştu.

Bu adımın İsrail’de özellikle gençler ve çocuklar arasında uzaya yönelik merakı artırabileceği konuşuluyor. Beresheet, nisan ayında Ay’a iniş yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.