Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela: Chavez’in yakın arkadaşı ve eski Askeri İstihbarat Başkanı Hugo Carvajal, Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdı

Venezüela’da bugün şaşırtıcı bir gelişme oldu. Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in askeri akademide öğrencisi olan ve Chavez’in 1992’deki darbe girişimine katılan eski Askeri İstihbarat Başkanı Tümgeneral Hugo Carvajal, Meclis Başkanı Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı.

Chavezci kimliğiyle tanınan Carvajal, 1992’deki darbe girişiminden sonra Chavez ile birlikte hapis cezasına çarptırılmıştı.

2004-2011 ve 2013-2014 yılları arasında Askeri İstihbarat Başkanlığı yapan Carvajal, aynı zamanda iktidardaki Venezüela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) milletvekili.

Carvajal, Twitter’da paylaştığı videoda generallere seslenerek “Nasıl olur da insanların hayatını kurtarmak için uluslararası insani yardımın ülkemize girmesine izin verecek yetkiye sahip olursunuz da, buna hayır dersiniz? Hiç mi merhametiniz yok? Yoksa bugün size halka zulmetmeyi emredenlerin karşısına çıkacak cesaretiniz yok mu?” dedi.

Carvajal videonun sonunda, serbest seçimlerin yapılması çağrısında bulunarak Meclis Başkanı Juan Guaido’yu yeni devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı.

Carvajal bir etkinlikte Nicolas Maduro ile birlikte.

ABD’de 11 Venezüelalı diplomat, Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdıklarını açıkladı

Reuters’ın haberine göre, ABD’de görevli 11 Venezüelalı diplomat, geçen ay kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdıklarını açıkladı. Böylece, ABD’de Guaido’yu tanıyan diplomat sayısı 56’ya ulaştı.

Venezüelalı muhaliflerin Vaşington’daki baş yardımcısı Gustavo Marcano, gazetecilere ABD’deki elçilik ve konsoloslukların banka hesaplarının dondurulduğunu açıkladı.

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Donald Trump yönetiminin Guaido’yu devlet başkanı olarak tanımasından sonra ABD’yle diplomatik ilişkileri keserek, Venezüela’nın ABD’deki temsilciliklerini kapatmıştı.

Muhalefetin ABD’deki temsilcisi Carlos Vecino, Guaido’yu tanıyan diplomatların Meclis başkanının geçiş hükümetinde görev almaya devam edeceklerini açıkladı.

Maduro Brezilya sınırının kapatıldığını açıkladı

BBC’nin haberine göre Maduro, uluslararası insani yardımlar üzerine yapılan tartışmaların ortasında, Brezilya sınırını “ikinci bir emre kadar” kapatma kararı aldı.

Ülkede bir kriz yaşandığını reddeden Maduro, yardımları ABD liderliğinde yapılan bir “şov” olarak gösteriyor.

Geçen salı günü Brezilya, ABD ile koordine bir şekilde Venezüela’ya yiyecek ve ilaç göndereceğini açıklamıştı. Açıklamaya göre yardımların “Juan Guaido hükümeti yetkililerine” teslim edilmesi planlanıyordu.

Guaido Kolombiya sınırına yürüyor

Muhalefet lideri Juan Guaido beraberinde büyük bir konvoyla Kolombiya sınırına doğru yürümeye başladı. Guaido, 300 ton kadar insani yardımı alıp ülkeye sokmayı amaçlıyor.

Juan Guaido.

Yardımların sembolik önemi büyük. Guaido eğer başarabilirse arkasındaki halk desteğini artırabilecek ve Maduro karşısında konumunu sağlamlaştırabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.