Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin: “Şincan’daki toplama kamplarımız alkışlanmalı”

Guardian’ın haberine göre, geçen hafta üst düzey bir Çinli diplomat, Pekin yönetiminin Şincan’da terörle ve aşırılıkla mücadele çabalarının, terör sorununun çözümüne yeni yöntemler getirmesinden ötürü alkışlanması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler’de özellikle Müslüman ülkelerin eleştirilerinin odağında olan Çin, Şincan’daki tartışmalı kamplar konusunda diplomatik alanda karşı atağa kalktı.

Çinli yetkililer geçen cuma günü Pekin’de, 80’den fazla ülke ve uluslararası kuruluştan gelen temsilcilere Şincan’daki duruma ilişkin bir brifing verdi.

Şincan Vali Yardımcısı Erkin Tuniyaz ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Cang Hanhui toplantıda diplomatlara, Şincan’ın “kalkınma başarılarını” ve devletin “engelleyici terörle ve aşırılıkla mücadele çabalarını” anlattı.

Çin, yabancı gazetecilerin kamplara yaklaşmasına izin vermiyor.

Brifingde konuklara “Çin’in terörle küresel savaşta üstüne düşen katkıyı yapacağı” mesajı verildi: “Şincan’daki terör ve aşırılıkla mücadele çabaları, terörle mücadele küresel sorununun semptomları ve kökenleriyle baş edilmesinde yeni bir yöntem yarattı. Ve bu takdire şayan.”

Çin Dışişleri Bakanlığına göre konuk diplomatlar, “Çin’in açıklamalarının Şincan’da olup bitenleri anlamalarına yardımcı olduğunu, Çin’in orada yaptıklarının terörle savaşta dünyanın geri kalanı için önemli olduğunu ve “Şincan’daki başarılı deneyimin üzerine çalışmaya ve yararlanmaya değer olduğunu” belirtti.

Bakanlık, hangi ülkelerin temsilcilerinin bulunduğunu veya hangi diplomatların belirtilen cümleleri söylediğini ise açıklamadı.

Şincan, BM İnsan Hakları Konseyi’nde gündeme gelecek

Diplomatik makamlar geçen hafta, toplantıya Batılı, Çin’e yakın ve geleneksel olarak Çin’e eleştiride bulunmayan ülkelerin temsilcilerinin katılacağını belirtmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin pazartesi günkü yıllık toplantısında, Şincan masaya getirilecek. Şimdiye dek tüm suçlamaları ısrarla reddeden Çin, olası eleştirileri savuşturmak için ciddi lobi faaliyeti yürütüyor.

Çin yönetimi kampların yeniden eğitim ve mesleki eğitim amaçlarıyla kurulduğunu, bu sayede önceden radikal İslamcıların ve ayrılıkçıların sorumlu tutulduğu saldırıları durdurmakta başarılı olduklarını iddia ediyor. Fakat insan hakları örgütleri, Çin’in eğitim amaçlı dediği merkezlerin toplama kampları olduğunu savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.