Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınmadan dolayı balık sayısı azalıyor

USA Today‘in paylaştığı, perşembe günü yayınlanan bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına göre, balık türleri ve sayıları dünya çapında azalıyor ve bunun sebebi insan kaynaklı küresel ısınma. Küresel ısınmanın sonucunda okyanuslar ısınırken balıklar için oksijen miktarı düşüyor. Bununla beraber aşırı avlanma ve balıkçılık alanındaki politikasızlık bu durumu daha da derinleştiriyor.

Balık türleri ve sayısındaki en ciddi azalmanın Çin ve Japonya yakınında yer alan denizlerde olduğu görülüyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, burada yer alan denizlerdeki balık tür ve sayılarında 1930 ile 2010 arasında yaklaşık yüzde 35’lik bir azalma var.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarından ekolojist Malin Pinsky “Dünyanın çeşitli yerlerinde balıkların küresel ısınmaya çoktan tepki verdiğini görmek bizleri çok şaşırttı. Tüm bunlar artık gelecekte gerçekleşmesi beklenen varsayımsal teoriler değil, tam şu anda yaşanıyor” dedi. Araştırma, balık türleri ve sayısındaki düşüşün küresel seviyede yüzde olduğunu belirtiyor.

Bugün dünyada yaklaşık 50 milyon kişi geçimini balıkçılıkla sağlıyor. Öte yandan, gelişmiş ülkelerdeki protein alımının yarısını balıkların sağladığı belirtiliyor. Araştırmacılar aşırı avlanmadan kaçınılması ve balıkçılık konusunda bir yönetim politikası oluşturulması gerektiğinin altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.