Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (43): Aras Kargo’da TİS imzalandı, Tirebolu’da belediye işçilerinin eylemi, ödenmeyen haklarını isteyen işçiler

Mitinge izin verilmeyen Lüleburgaz’da sendikalar ortak basın açıklaması düzenledi

Lüleburgaz’da sendikaların ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmesine karşı gerçekleştirmek istedikleri miting kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Yasaklama kararı üzerine sendikalar aynı saatte, aynı yerde basın açıklaması düzenledi. Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz, platform adına basın açıklaması yaptı.

Yavuz, yürüyüş ve mitinglerinin yasaklanmasından üzüntü duyduklarını, siyasi partilerin her gün her saat, meydanlarda, televizyonlarda, bangır bangır bağırdığı bu günlerde, işçi ve emekçilerin seslerinin kısılmak istenmesini kınadığını söyledi. Yavuz açıklamasında, EYT’lilerin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sorunlarına vurgu yaparak; “Kendilerine ve yandaşlarına gelince kaynak yaratmakta hiçbir sıkıntı çekmeyenlerin EYT’leri yük olarak görmesi kabul edilemez” dedi.

Haklarını alamayan işçiler patronun evinin önüne gitti

Elektromed, Termikel ve Kanal A’dan kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeden işten çıkarılan işçiler, patron Ahmet Kaya’nın evinin önünde basın açıklaması yaptı.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 2016 yılından itibaren tazminatlarını ve maaşlarını alamayan işçilerin eylemine destek verdi.

İşçiler Ankara’nın Keçiören ilçesindeki Meteoroloji metro durağı önünde buluştuktan sonra, şirket sahibi Ahmet Kaya’nın evine yürüdü. Evin önünde işçiler adına açıklamayı Yahya Özdoğan yaptı. Özdoğan, 2016 yılından itibaren maaşlarını alamadan çalıştırıldıklarını belirterek, bu süreçte işçilerin varını yoğunu satarak geçinmeye çalıştıklarını söyledi.

Aras Kargo’da TİS imzalandı

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile Aras Kargo arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

6 bin işçi adına yapılan sözleşmeye göre, ücret ve sosyal haklarda birinci yıl yüzde 40, ikinci yıl enflasyon oranında zam alındı.

TÜMTİS, imzalanan TİS ile iş güvencesi, ücret ve sosyal haklarda önemli kazanımlar sağlandığını açıkladı. Açıklamada öne çıkanlar şöyle:

“01.09.2018-31.12.2020 dönemini kapsayan TİS ile ücret ve sosyal haklara birinci yıl yüzde 40 oranında, ikinci yıl enflasyon oranında zam alındı.

Sendika üyesi işçilerin 01.09.2018 ile 31.12.2018 tarihinde almış oldukları ücretlerine yüzde 9 oranında, 31.12.2018 tarihinde almış oldukları ücretlerine de yüzde 22 oranında zam alındı. Ücretlere ek olarak bir aylık ücretleri tutarında ikramiye alındı.

İmzalanan TİS ile yakacak, öğrenim, doğum, evlenme yardımlarını içeren sosyal maddelerde artış sağlandı.

12 TL olan yemek ücretleri 15 TL’ye çıkarıldı.

Fazla mesai ücretleri yüzde 60’a çıkarıldı. Mevcut yıllık izinlere birer gün ilave alındı.

İş güvencesini içeren maddelerde önemli kazanımlar sağlandı. Sendika üyeliği ve sendika temsilciliği için ek güvenceler getirildi. Disiplin kurulu kararı olmaksızın işçi çıkarılamayacağı TİS ile güvence altına alındı.”

İnşaat işçileri, ödenmeyen haklarını istedi

İstanbul Fatih’te Topkapılı Mehmet Bey İlkokulu şantiyesinde, Ilgaz İnşaat’a bağlı çalışan DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası üyeleri, ödenmeyen ücretleriyle ilgili basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada,  çalışanların sigorta primlerinin farklı yatırıldığı, çalışma günlerinin eksik gösterildiğini söyleyen Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “İş Kanunu’na aykırı olan bu uygulamaların derhal düzeltilerek, işçilerin kalan ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Üyelerimizin kalan ücretlerini almak için için fiili-meşru tüm haklarımızı kullanacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.  Dev Yapı-İş olarak ücret gaspına izin vermeyeceğiz” dedi.

Tirebolu’da belediye işçilerinin maaş eylemi

Giresun’un Tirebolu ilçesinde, AKP’li belediyede çalışan işçiler, 5 aydır maaş alamamaları nedeniyle  eylem yaptı.

Maaşları ödenmediği için evlerine ekmek götüremediklerini dile getiren taşeron işçiler, birikmiş olan alacaklarını istedi. İşçiler ödeme yapılmadığı takdirde iş bırakacaklarını söyledi.

Şubat ayında 125 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı Şubat 2019 Raporuna göre sadece şubat ayında yaşanan iş kazalarında en az 125 işçi yaşamını yitirdi. 2019 yılının ilk iki ayında ise en az 284 işçi iş cinayetine kurban gitti.

Raporda öne çıkanlar şöyle:

-Hayatını kaybeden 125 emekçinin 108’i ücretli (işçi ve memur), 17’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

-Ölenlerin dokuzu kadın, 116’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda ve tekstil iş kollarında gerçekleşti.

-15 yaşında bir inşaat işçisi çocuk can verdi.

-3 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin ikisi Afganistanlı ve biri Suriyeli. 

-En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve kalp krizi. Özellikle kalp krizlerindeki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın sonucu.

Raporun tamamına şuradan ulaşabilirsiniz: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.