Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Irak’ta 1500 IŞİD’li çocuk tutuklu ve işkence görüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayınladığı rapora göre, Irak’ta ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde IŞİD’le bağlantı oldukları gerekçesiyle 1500 çocuk alıkonuluyor. Raporda, rastgele gözaltına alınan şüpheli çocuklara, itirafta bulunmaları için işkence yapıldığı belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) uluslararası hukuku ihlal ettikleri için uyardı ve çocuklara yönelik alıkoymanın sona erdirilmesi için çağrı yaptı. Bağdat ve Erbil’den ise konuyla ilgili henüz bir yorum gelmedi.

IKBY yönetimi daha önce HRW’nin çocuklara işkence yapıldığına ilişkin bir raporunu reddetmişti. Ocak ayında bölgesel yönetim, “çocukların rehabilite edildiği, işkencenin yasak olduğu ve çocuklara diğer mahkumlarla aynı hakların verildiği” açıklamasını yapmıştı.

Raporda neler var?

HRW’nin 53 sayfalık raporuna göre, 2018’in sonunda Irak ve IKBY yönetimleri, IŞİD’le bağlantılı oldukları gerekçesiyle yaklaşık 1500 çocuğu alıkoydu. Raporda, Irak hükümetinin en az 185 yabancı çocuğun terörizm suçlamasıyla hüküm giydiğini açıkladığı belirtildi.

İddiaya göre, herhangi bir IŞİD bağlantısı ihtimaliyle çocuklar gözaltına alınıyor ve haklarında soruşturma başlatılıyor. Çocuklara itirafta bulunmaları için işkence yapılıyor ve çocuklar aceleye getirilen, adil olmayan mahkemelerde yargılanıyor.

HRW yetkililerinden Joe Becker, “Bu şiddetli, cezalandırıcı yaklaşım adalet değil. Ve bu yaklaşım çocukların çoğu için hayatları boyunca sürecek kötü sonuçlara yol açacak” dedi.

Araştırma nasıl yapıldı?

HRW geçen kasım ayında, IŞİD’le bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklu bulunan 29 çocukla görüştü. Çocukların 19’u hortumla, elektrik kablolarıyla ve sopayla dövüldüklerini söyledi. Irak’ta tutuklu bulunan 17 yaşındaki bir çocuk, 10 dakikalık süreler boyunca, birden fazla kez bileklerinden tavana bağlandığını anlattı.

Örgütün görüştüğü çocukların çoğu, ekonomik sebeplerle, ailelerin veya arkadaşlarının baskısıyla IŞİD’e katıldıklarını söyledi. Bazıları aileleriyle sorunları olduğu veya sosyal statü için bunu yaptıklarını dile getirdi.

Rapora göre, salıverilen çocuklar IŞİD’li damgası yemekten ve intikam saldırılarından korktukları için evlerine dönmeye çekiniyor.

HRW, silahlı örgütlere üye olan çocukların uluslararası hukukta rehabilite edilip topluma kazandırılması gereken kurbanlar olarak kabul edildiği hatırlattı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.