Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdinç Doğan ile Siyahlı Kadın oyununu konuştuk

Kamera-Kurgu: Özgür Özdemir

Ankara Devlet Tiyatrosu (DT) sanatçısı, oyuncu ve yönetmen Erdinç Doğan ile Akün Sahnesi’nde keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Eski ve pek çok oyuna ev sahipliği yapmış bir sahne olması bakımından Akün, Ankaralı tiyatroseverler için ayrı bir yere sahip. Ankara sokaklarında kimi durdurup sorsanız, Akün ismini mutlaka duymuştur. En kötü ihtimalle ya buraya yolu düşmüş; işine, evine giderken buranın önünden, kıyısından geçip gitmiştir ya da çok gelmek istiyordur da bir türlü fırsat bulamıyordur.

Erdinç Bey bizi kırmadı, yoğun programına rağmen bize vakit ayırdı ve kendisiyle, tam da o sahnede, 7 Mart Perşembe akşamı, Siyahlı Kadın’ın bir kez daha seyirciyle buluşacağı vakitten önce buluştuk, oyun hakkında konuştuk.

Korkuyu tiyatro sahnesine taşıması bakımından Devlet Tiyatroları’nda bir ilki gerçekleştiriyor Siyahlı Kadın ekibi. Erdinç Bey bize, aslen roman biçiminde yazılan bu eser ilk kez sahneye uyarlandığında, seyircinin ilgi duymayacağını düşünen tiyatro yönetiminden bahsediyor söyleşiden önce. Yönetim, eserin sahnede 20 kez seyirciyle buluşursa bu ilgiye müteşekkir olunması gerektiğini, bunun da çok zor olduğunu ileri sürüyor. Oyun bu tahminin aksine, tam 20 yıl boyunca seyirci karşısına çıkıyor, her seferinde de ilgiyle izleniyor.

Ankaralı tiyatroseverlerin mutlaka vakit yaratıp gitmesi, izlemesi gereken bir oyun Siyahlı Kadın. Yönetmen koltuğunda Mesut Turan, sahnede Erdinç Doğan, Kutay Sungar ve Nazlı Özdemir zoru başarıp, tiyatro ile korkuyu buluştururken, esasen bütün ekibe, emeği geçen herkese teşekkür etmek gerekiyor.

Erdinç Bey’in de söyleşimiz sırasında vurguladığı gibi, tiyatronun en büyük zenginliği aslında hayal gücü. Bunu, Siyahlı Kadın’ı Akün Sahnesi’nde izleyince, o koca sahnenin büyük bir kısmını hayal gücümüzle doldurmamızı sağlayan Erdinç Doğan ve Kutay Sungar ikilisinin mükemmel uyumunu görünce bir kez daha anlıyoruz. Tabii Osman Uzgören’in başarılı ışık tasarımının, Mesut Turan ve Hakan Bozbey’in güçlü ses efektlerinin de altını çizmek gerekir.

Söyleşiden hemen sonra ben Özge Çakır ve arkadaşım Özgür Özdemir, kendimizi bir kez daha Siyahlı Kadın’ın kollarına bıraktık. Ankaralı bütün tiyatroseverlerin bu deneyimi yaşamaları umuduyla, Erdinç Bey ile söyleşimizi sizinle paylaşıyoruz. Bir kez daha, alçak gönüllülüğü, inceliği, anlayışı ve bu keyifli sohbet için Erdinç Doğan’a çok teşekkür ediyoruz.

İyi seyirler.

Özge Çakır & Özgür Özdemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.