Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore temsilciliğine yapılan gizemli baskında CIA şüphesi

İspanya’nın başkenti Madrid’de 22 Şubat 2019 günü sıradışı bir olay yaşandı. El Pais’in haberine göre, ikisi hariç kimliği henüz belirlenemeyen 10 kişi, ellerinde sahte silahlarla Kuzey Kore’nin Madrid Büyükelçiliğini basarak binadaki sekiz diplomatik görevliyi darp edip sorguladı. Saldırganlar sonrasında, binadaki arşiv ve cep telefonlarını da yanlarına alarak hızla binadan ayrıldı. Esrarengiz baskında şüpheler CIA’in üzerinde toplanıyor.

Kamuoyunun olaydan, binanın ikinci katındaki açık pencereden gelen bir çığlık üzerine komşuların polisi aramasıyla haberi oldu. Bunun üzerine polis devriyeleri binaya geldi. Kapıda onları bekleyen Asyalı bir adam, herhangi bir sorun olmadığını, içeride her şeyin yolunda gittiğini söyledi.

Daha polis olay yerinden ayrılmadan, elçiliğe ait iki aracın hızla binadan ayrıldığı görüldü.

Binaya giren polisler içeride korkuları gözlerinden okunan, yara bere içinde Kuzey Koreli diplomatlarla karşılaştı.

Sıradan bir saldırı değil

İspanyol istihbaratının yaptığı soruşturmaya göre bu, ne basit bir saldırı, ne de olayın failleri sıradan suçlular. Önceden planlanmışa benzeyen saldırının faillerinin binadaki para ve mücevherlere dokunmayıp arşiv ve telefonları yanlarında götürmesi, şüphe çeken detaylardan.

Muhtemel CIA bağlantısı

Çevredeki güvenlik kamerası kayıtları, sorgulanan diplomatik görevlilerin ifadeleri ve kullanılan araçların incelenmesiyle saldırganların bazılarının kimliği tespit edildi. Çoğunun Korece konuştuğu ve Asyalı gibi göründüğü anlaşılsa da bunların özellikle ikisi, CIA bağlantılarıyla tanınıyor.

İspanyol istihbaratı ayrıca, operasyonun yapılma biçiminin ABD’li istihbarat örgütlerini hatırlattığını belirtti.

İspanyol polisi ve istihbaratının eriştiği veriler CIA ve Güney Kore’yi o kadar işaret ediyordu ki, İspanyol makamları konuya dair CIA’den açıklama talep etti. İspanyol hükümeti kaynaklarına göre gelen cevap olumsuz ve çok az ikna ediciydi.

Kaynaklar, gerçek de olsa CIA bağlantısının kolay kolay kanıtlanamayacağını da söyledi.

Operasyon ABD ve İspanya arasında soruna neden olabilir

Operasyonun arkasında CIA olduğunun kanıtlanması durumunda bu, Madrid ve Washington arasında diplomatik gerginliğe sebep olabilir. İspanyol hükümeti kaynakları, müttefiklerinin böyle bir eylemde bulunmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Bu, ABD ajanlarının başka bir ülke topraklarında izinsiz ve habersiz operasyon yürütmesinin dışında, diplomatik temsilciliklerin korunmasıyla ilgili uluslararası anlaşmaların da ihlal edilmesi anlamına geliyor.

Saldırının zamanlaması manidar

Diplomatik misyona yönelik saldırının, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un arasındaki zirveden beş gün önce yapılmasının tesadüf olmadığı düşünülüyor.

Kim Jong-un ve Donald Trump, Vietnam’daki zirve sırasında.

Saldırıdaki kilit isim: Kim Hyok Chol

Esrarengiz baskındaki kilit isim, Eylül 2017’de İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından persona non grata (istenmeyen kişi) ilan edilene kadar Kuzey Kore’nin İspanya Büyükelçisi olan Kim Hyok Chol.

Kim Hyok Chol

İspanya’dan sınır dışı edilmesinden sonra Kim Hyok Chol, Kim Jong-un’un en güvenilir adamlarından biri oldu ve Vietnam’daki son zirvenin düzenlenmesinde önemli rol aldı.

Ülkesinin nükleer programının en ateşli savunucularından biri olan eski büyükelçi, geçen şubat ayı başlarında Pyongyang’da Trump’ın özel temsilcisi Stephen Biegun ile yapılan nükleer silahsızlanma görüşmelerinde, Kuzey Kore delegasyonuna liderlik etti. Görüşülen kaynaklar, saldırganların amacının dört yıl boyunca İspanya’da kalan Kim Hyok Chol hakkındaki bilgilere erişmek olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.