Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çağdaş sanata kapsayıcı bir bakış kazandıran Nijeryalı küratör Okwui Enwezor hayatını kaybetti

Sanat tarihine yeni bir bakış kazandıran ve çağdaş sanatın coğrafi sınırlarını zorlayan, Documenta ve Venedik Bienali’nin ilk Afrikalı küratörü Okwui Enwezor, bugün 55 yaşında hayata veda etti.

Enwezor, sağlık problemleri nedeniyle geçen yıl haziran ayında Almanya’daki çağdaş sanat müzesi Haus der Kunst’teki yöneticilik görevinden istifa etmişti. Geçen ağustos ayında Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda ise üç yıldır kanserle mücadele ettiğini söylemişti.

Okwui Enwezor’un küratörlüğünü yaptığı Documenta sergisinde yer alan bir enstalasyon çalışması. Sanatçı: Katharina Grosse

Bavyera Eyaleti Kültür Bakanı Bernd Sibler, Enwezor’un ölümünü, “Sahip olduğu bilgi sanatın sınırlarını çoktan aşmış parlak bir entelektüeli, sanatın hassas savunucusunu kaybettik. Bakış açımızı genişlettiği için ona minnettarım” sözleriyle duyurdu.

1963’te Nijerya’nın Kalaba kentinde doğan Enwezor, ABD’de siyaset bilimi okudu. 1994’te Afrika sanatına odaklanan bir dergi kurarak çağdaş sanat dünyasına radikal bir giriş yaptı. 1997’de 2. Johannesburg Bienali’nin, 2006’da Sevilla Bienali’nin, 2008’de ise Gwangju Bienali’nin küratörlüğünü üstlendi.

New York’taki Modern Sanatlar Müzesi (MoMA) Müdürü Glenn D. Lowry, New York Times’ta yayımlanan 2002 tarihli bir makalesinde, Enwezor’dan “pek çok insanın gözünü açan olağanüstü bir zekâya ve anlayışa sahip bir adam” olarak bahsetti. Enwezor, aynı sene, her beş yılda bir Almanya’da düzenlenen çağdaş sanat sergisi Documenta’nın ilk Avrupalı olmayan küratörü oldu ve Documenta tarihinde ilk kez “gerçekten küresel ve sömürgecilik sonrası sergiyi” yarattı.

Enwezor, sanat kariyerini “Gündemimde her zaman değişim vardı” sözleriyle anlatıyordu. Gerçekten de 30 yıl boyunca hiç durmadan sanatın sunulma ve öğretilme biçimini değiştirmekle uğraştı. Wall Street Journal’da yer alan bir röportajında ise “Bana kapıları açan kimse olmamıştı. Şu an geldiğim noktada, ben de en az yanımda oturan insan kadar şaşkınım” demişti.

2017 yılında verdiği bir demeçte, farklı disiplinlerden gelen küratörlerden ve müze profesyonellerinden oluşan yeni bir neslin doğduğunu vurgulayan Enwezor, bu insanlardan çalıştıkları kurumlara, sömürgeciliğe maruz kalmış toplumların sahip olduğu karmaşık anlatıların ne derece önemli olduğunu göstermelerini umduğunu dile getirdi.

Enwezor’un küratörlüğünü yaptığı son sergiye ait fragman.

Enwezor, 2011’den hastalığının ağırlaştığı 2018 yılına kadar Almanya’nın Münih şehrindeki Haus der Kunst’a önderlik etti. Burada küratörlüğü yaptığı ve bu yıl 8 Mart’ta açılışı yapılan son sergi ise Ganalı sanatçı El Anatsui’ye ait bir retrospektifti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.