Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çocuklar, gelecekleri için okul boykotunda: Paris Anlaşması’na ve ICCP’ye kulak verin

Dünyanın dört bir yanından binlerce öğrenci, küresel ısınmaya karşı önlem almakta geç kalan devletleri protesto etmek için bugün boykota katıldı.

16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg’ın İsveç Parlamentosu önünde tek başına bekleyerek başlattığı protestolar, kısa süre içinde dünyanın pek çok ülkesinde Thunberg’den ilham alan gençleri harekete geçirdi.

Thunberg’in geçen ağustosta başlattığı eylem, Youth 4 Climate hareketine ilham vermiş, Avustralya’dan Güney Kore’ye, binlerce çocuk ve genç, “Gelecek için her Cuma” adı altında cuma günleri okuldan çıkarak yaptığı yürüyüşü rutinleştirmişti. Şimdiye kadar 1700 kasabada ve farklı ülkelerden 100 şehirde yapılan eylemleri örgütleyen gençler, medyanın da ilgi odağı. Hepsinin ortak talebi ise IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) tarafından hazırlanan rapora ve Paris Anlaşması’na uyulması. Söz konusu rapor ve anlaşma, küresel ısınmanın acilen 1.5 derece ile sınırlandırılmasını öngörüyor.

Gençlerin grevini destekleyen siyasetçiler de var. Avustralya’da 23 Mart’ta yapılacak olan seçimler öncesinde basına konuşan NSW İşçi Partisi lideri Michael Daley onlardan biri. Seçimlerle ilgili konuşması beklenen Daley, geçtiğimiz gün yaptığı konuşmada çocuklara seslenerek “Bir gün okulu kırarak iklim değişikliği yürüyüşüne katılmanın yerinde bir hareket olduğunu” söyledi ve geçen kasımda yapılan büyük yürüyüşü hatırlattı: “Genç nesiller, yerküreyi en kırılgan haliyle miras alacak, bence cuma günleri onların kendi güçlerinin farkına varmaları için büyük bir fırsat.”

Bu yılın şubat ayında ise İngiltere’de büyük bir yürüyüş yapılmıştı. Okul öğrencilerinin örgütlediği yürüyüşe, yediden yetmişe herkes katılmıştı. Yürüyüşte Thunberg sık sık anılmıştı. Basında “genç iklim savaşçısı” olarak anılan ve TED konuşması milyonlarca kişi tarafından izlenen Thunberg, dün de Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.