Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Apple haberciliğe el attı: Haber odaklı abonelik servisi için Wall Street Journal ile anlaşma

Wall Street Journal (WSJ), Apple’ın önümüzdeki pazartesi günü gerçekleştireceği medya etkinliğinde haber odaklı ücretli abonelik servisinin bir parçası olacağını duyurmayı planlıyor. Söz konusu etkinlikte Apple’ın Netflix, Amazon ve HBO gibi şirketlere karşı özellikle haber ve eğlence alanlarında yapacağı hamlelere de dikkat çekilecek.

Geleneksel medyanın ömrünün bitmek üzere olduğu yeni bir bilgi değil. Sosyal medya ile başlayan vatandaş haberciliği, ana akım medyanın işlevini kaybetmesiyle yeşeren yeni medya platformları ve Guardian’ın başını çektiği okur destekli habercilik, yeni dönemin ilk adımları oldu. Şimdiyse sırada aylık abonelikle haber okuyacağımız yeni bir servis var. Geçtiğimiz aylarda Apple’ın Apple News uygulamasına ücretli bir premium özellik getireceği söylentileri yayılmıştı. Şimdiyse WSJ‘nin bu yeni haber servisine dahil olduğu konuşuluyor.

Apple zaten yıllardır Apple News uygulamasıyla kullanıcılarına çeşitli dergi ve haber kuruluşlarının makalelerinin bir kısmına ücretsiz erişim imkanı sunuyordu. Ancak “Haber için Netflix” olarak tanımlanan ve aynı uygulama içinde yeni özellik olarak sunulacak bu sistemle okuyucular, aylık belirli bir abonelik ücreti (yaklaşık 10 dolar olması bekleniyor) karşılığında “yüzlerce” katılımcı dergi ve haber bültenindeki makalelere sınırsız erişebilecek. Abone olmayan kullanıcılar ise eskiden olduğu gibi uygulamanın ücretsiz bölümündeki bazı makalelere sınırlı bir şekilde ulaşacak.

Apple News uygulaması

Apple’ın katılımcılardan alacağı komisyon tartışma konusu oldu

WSJ, Apple’ın teklif götürdüğü tek yayıncı değil. Daha önce New York Times, Times, Washington Post gibi diğer büyük yayıncılara da teklifte bulunan Apple, bu gazetelerden şimdilik olumlu cevap alamadı. Çünkü bu yayıncılar, Apple’ın katılımcılara sunduğu şartları beğenmedi. Apple’ın anlaşmada sunduğu yeni şartlar arasında abonelik gelirinin yarı yarıya paylaşılması da yer alıyor. Oysa şirket, Apple Store’daki diğer uygulamalardan yüzde 30 komisyon alıyor. Ayrıca Apple bu yeni servisle yayıncıların tüm içeriklerine sınırsız erişebilecek. Yayıncıların bir başka endişesi de servis abonelerinin kredi kartı bilgileri ve e-posta adresleri gibi önemli verilere erişemeyecekleri yönünde.

Servise dahil olmayı şimdilik reddeden bu büyük yayıncıların temsilcileri, konuya dair bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak Apple’ın sunduğu anlaşmada yer alan bu koşullar daha önce Recode ve WSJtarafından haberleştirilmişti.

Apple iPhone’dan vaz mı geçiyor?

En bilinen ürünü iPhone’un satışlarının düşmesiyle Apple; tedarik zincirine ve üretime dayanmayan, daha yüksek kâr marjına sahip, yazılım tabanlı ürünlere yöneldi. Haber odaklı bu yeni abonelik servisi de bu yeni arayışın bir parçası.

Yayıncıları bu ücretli hizmete katılmaya ikna etmek için Apple yöneticileri, satılan her iPhone’a halihazırda yüklü olan Apple News uygulamasının milyonlarca yeni müşteri getirebileceğini söylüyor.

Yayıncılar ise kemikleşmiş tüketicilerinin ötesine geçmeyi, geleneksel olmayan platformlarda yeni izleyiciler bulmayı ve teknoloji şirketleriyle vurucu anlaşmalar yapmayı hedefliyorlar. Ancak Facebook ve Medium gibi şirketlerle olan kötü deneyimleri nedeniyle son yıllarda ortaklık anlaşmalarına son derece temkinli yaklaşıyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.