Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boeing soruşturması: Lion Air uçağı denize düşerken pilot kabininde yaşananlar

Beş ay içinde hem Endonezya’da hem de Etiyopya’da kazalara sebep olan Boeing 737 Max 8 uçaklarıyla ilgili soruşturmalar sürerken Endonezya’daki kazayla ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Uçaktaki bilgisayar sisteminde meydana gelen bir arıza yüzünden, uçağın burnunun aşağı çekildiği, pilotların arızayı gidermek için uğraştıkları ortaya çıktı.

Karakutu kayıtlarına göre, Endonezya uçağının birinci pilotu uçağın “QRH” denilen “Acil Durum Kontrol Listesi”ne bakıp, kazayı önlemek için bir çözüm bulmaya çalıştı ama başarılı olamadı.

Kayıtlara göre, uçak düşmeden hemen önce, yardımcı pilot, bir mucize olması için dua etti.

29 Ekim 2018’deki kazada 189 kişi ölmüştü.

Karakutu kayıtlarına göre, Etiyopya’da düşen Boeing’de de benzer sorunlar yaşandı. Kokpit konuşmalarına göre pilotlar, otomatik pilottan çıkıp uçağı elle kontrol etmek istedi ancak başarılı olamadı. Bu kazada da 157 kişi öldü.

Her iki kazada, uçağın irtifa ve hızını kontrol eden yazılımların da sorunlu olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Her iki uçak da kalkıştan hemen sonra yükselemedi ve pilotlar acil iniş izni istedi.

Etiyopya Havayolları, birçok havayolu şirketi arasından Boeing 737 Max 8 modelini, simülatörle pilotlarına öğreten ilk havayollarından biri. Ancak iddiaya göre, bu uçağın pilotu simülatöre girmedi. Pilotların altı ayda bir, yeniden eğitim geçmesi gerekiyor.

Boeing firması 737 Max 8 ve 9’ların güvenli olduğu konusunda ısrarcı. Üst üste yaşanan iki kazadan sonra bu uçaklara uçuş yasağı getirildi.

Boeing ve Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nin pilotlara yeterli eğitim verip vermediği de tartışılmaya başlandı. New York Times gazetesinin haberine göre, eğitimler, Max 8’in yeni otomatik sistemi ve yeni özelliklerini anlatmada yetersiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.