Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Denizdeki mülteci ölümlerini gerekçe gösteren servis şoförü, Milano’da çocuk dolu otobüsü ateşe verdi


İtalya’nın Milano kentinde bir servis şoförü, hükümetin göçmen politikasını ve Akdeniz’deki mülteci ölümlerini protesto etmek için 51 çocuğun bulunduğu servisi kaçırarak ateşe verdi. Kimsenin ciddi şekilde yaralanmadığı olayda 14 kişi dumandan etkilendi. “Buradan kimse sağ çıkamayacak” dediği söylenen Senegal asıllı İtalyan şoför tutuklandı.



İki sınıf dolusu çocuk ve öğretmenleri, servisle okuldan spor salonuna gidiyordu. Şoför aniden farklı bir yola saptı ve yüksek olasılıkla havaalanına doğru gitmeye başladı. Şüpheli, yolcuları bir bıçakla tehdit etmeye başladığında çocuklardan biri ailesine haber verdi ve aile polisi aradı. Polis, servisi durdurmaya çalıştı. Servis yavaşlamadan önce polis arabalarına çarptı. Servisi durduran şoför, servisten atladı ve yakıt döktüğü aracı ateşe verdi. Polis arka camları kırmayı başardı ve servis tamamen yanmadan, bazıları servisin içinde bağlanmış halde olan çocukları dışarı çıkardı.

“Denizdeki mülteci ölümlerini durdurun, katliam yapacağım”

Serviste bulunan bir öğretmen, polisin adını Ousseynou Sy olarak açıkladığı şoförün İtalya’nın göçmen politikasına ve Akdeniz’de yaşanan mülteci ölümlerine öfkeli olduğu bilinen biri olduğu söyledi.

Polisin açıklamasına göre şoför, “Denizdeki mülteci ölümlerini durdurun, katliam yapacağım” diye bağırdı. Servisteki çocuklardan biri, şoförün ellerini bağladığını ve hareket ederlerse onları yakacağını söylediğini anlattı. Çocuğun aktardığına göre, şoför Afrikalı çocukların öldüğünü ve bunun suçlusunun İtalya’daki popülist koalisyonu kuran iki partinin liderleri Luigi Di Maio ve Matteo Salvini olduğunu söyledi. Çocuk, şöyle konuştu: “Üç çocuğunu kaybettiğini, çok fazla çocuğun denizde olduğunu, bizim de yanarak ölmemiz gerektiğini söyledi.”


Milano Başsavcısı, “Çocukların hayatta kalması bir mucize, bir katliam yaşanabilirdi” dedi.

Daha önce sarhoşken araç kullanmaktan ve saldırıdan sabıkası olan 47 yaşındaki şüpheli Ousseynou Sy, insan kaçırma, katliam girişiminde bulunma, yangın başlatma ve polise mukavemet suçlarından yargılanacak. Başsavcının açıklamasına göre, yetkililer hâlâ bunun bir terör suçu olup olmadığına karar verebilmiş değil. AFP’ye göre, İtalyan İçişleri Bakanlığı, şüphelinin İtalyan vatandaşlığından çıkarılmasının yolunu arıyor.

İtalya’nın sert mülteci politikası

İtalya’da geçen haziran ayında iktidara gelen aşırı sağcı Lig Partisi ve popülist Beş Yıldız Hareketi katı bir mülteci karşıtlığı politikasını benimsiyor. Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışan mültecilerin yolu üzerindeki İtalya, limanlarını botlara kapatmaya çalışıyor. Salı günü Libya açıklarında bir botta 50 civarında mülteci, bir yardım gemisi tarafından kurtarıldı ve İtalya’ya bağlı Lampedusa adasına götürüldü. Roma hükümeti yardım gemisine el konulmasını ve göçmenlere yardım edildiği için soruşturma başlatılmasını istedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.