Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP ve MHP üçüncü ortak mitingini İstanbul’da yaptı: Yenikapı’dan izlenimler

AKP ve MHP İstanbul Yenikapı’da üçüncü ortak mitingini düzenledi. Meydanın dolup taşmadığı miting, Erdoğan sahneye çıkana kadar heyecansız geçti. Erdoğan sahnede şarkıcı Kayahan’ın”Bir aşk hikayesi” adlı şarkısını başından sonuna kadar söyledi. Şarkının ardından alan boşalmaya başladı. Cumhur ittifakının ortak mitingini Medyascope’tan Murat Utku izledi, işte izlenimleri. 

Güneşli ama serin bir pazar günü. Saat öğleden hemen sonrası. Aksaray’dan Yenikapı miting alanına doğru kalabalık giderek artıyor. Yenikapı metro istasyonunundan, Marmaray’dan çıkanlar da yürüyenlere sloganlar ile katılmaya başlıyor. Sloganlar daha çok MHP’lilerden geliyor. Zira sayıları çok olmasa da onların sesi daha yüksek çıkıyor. Ülkü Ocakları’ndan, mahallelerden gelen ülkücüler daha çok gençler. Aralarında genç kadınlar da var. Kendilerini göstermek, orada olduklarını duyurmak gibi bir niyetleri var, bunda kısmen başarılı olduklarını söylemek gerek. AKP’lilerle aralarında çıkardıkları yüksek sesle ördükleri bir görünmez duvar var sanki. İttifakın içinde ama AKP’lilerden ayrı bir görüntü vermeye özen gösteriyorlar. 

Muhafazakâr doku

AKP’liler ise daha çok toplumun muhafazakâr dokusunu yansıtıyor. Toplumun dar gelirli kesiminin yanı sıra, orta sınıflara mensup seçmen de kalabalık arasında göze çarpıyor. Siyasi sloganlar yok, onun yerine bazen o bilindik nağmeyle ama düşük sesle “Recep Tayyip Erdoğan” diye şarkı söylüyorlar. Partiye ya da belediye başkan adayı Binali Yıldırım’a değil Erdoğan’a, liderlerine iltifat ediyorlar. Onlara zaman zaman çeşitli İslami cemaatlerin mensupları da katılıyor, giyim kuşamları ile birbirinden ayrılan bu cemaatlerin mensupları slogan atmadan, sessiz bir şekilde miting alanına giriyor. Parti bayrakları da yok, sadece Türk bayrakları var. 

Telefondan canlı yayın

Hemen herkes akıllı telefonlarını havaya kaldırmış fotoğraf çekiyor. Ekranda çektiği resme bakıp, “Maşallah” diyenler, telefondan takipçilerine canlı yayın yapanlar, canlı yayına bağlanamadığı için yanındakilere sitem edenler, arkasına kalabalığı alıp ailece fotoğraf çekenler, sosyal medya hesabına koymak için bir arkadaşına telefonunu tutturup televizyon muhabiri gibi anons çekenler… İçlerinden biri kameraya şöyle diyor: “Kimse evinde oturmamış, kalkıp akın akın Yenikapı’ya geliyorlar.” Telefonda arkadaşına “Reis’in mitingine geldik, çok kalabalık” diye rapor veren de var, metronun, Marmaray’ın kalabalıklığından söz eden de. 

İki kademeli güvenlik

Çevrede yoğun bir güvenlik önlemi var. Giderek emniyet teşkilatında daha fazla istihdam edilen bekçiler de koyu kahverengi üniformalarıyla güvenlik güvenlik önlemi alan polislerin arasında seçilebiliyor. Arama noktalarında kontrolden geçenler ikinci bir polis noktasına doğru ilerliyor. Burada metal dedektörleri ve çantalarıyla gelenler için x-ray cihazları var. Bu güvenlik önlemlerinin ayrılmaz parçası helikopterler de hem miting katılımcılarının yürüdüğü yolun hem de giderek dolmaya başlayan miting alanının üzerinde uçuyor. 

Akreditasyon yaptıran gazeteciler basın için ayrılan bölüme doğru ilerliyor. Akredite olmayanlar ise ellerinde fotoğraf makineleri, kalabalık arasında işlerini yapmaya çalışıyor. Basına ayrılan bölüm dışında, meydana hiçbir şekilde kamera alınmıyor. Görüntü almanın tek yolu telefonlar. 

Kadınlar mitinge yoğun ilgi gösterdi

Kitlenin içinde çok sayıda kadın da var; başörtülüsü de, başı açık olan da, genç de yaşlı da. Bunların bir kısmı da MHP’li kadınlar. Onlar da kendilerini tanıtmak, diğerlerinden kendilerini ayrılmak için elleriyle bozkurt işareti yapıyor. 

Teknolojinin sunduğu yenilikleri kullananlar sadece telefonları ile yetinmiyor. Karaköy alt geçidinde satılan karaoke mikrofonundan Erdoğan’ın bir başka mitingde yaptığı konuşmayı yayınlayanlar var mesela. 

Seyyar satıcılar mutsuz

Üzerinde Tayyip Erdoğan’ın ismi yazan bandaj, bileklik ve atkı satanlar kalabalığa rağmen hallerinden hiç memnun değil. Satıcıların birisine soruyorum, “Şu kalabalıkta daha yüz lira toplayamadım” diyor. Alın bandajlarının fiyatı 3, atkınınki ise 15 lira. 

Bir hemşehrisi Rize’den, Tayyip Erdoğan’a hediye etmek için keçi getirse de miting alanına alınmıyor. Biraz burukluk yaşasa da miting katılımcılarının keçisine gösterdiği ilgiden memnun. 

7 Ağustos’tan bugüne

Daha önce 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 7 Ağustos 2016’da Yenikapı miting alanının görüntülerini hatırlayanlar için bir not: Sözünü ettiğim kalabalığa rağmen, o güne kıyasla alana yaklaşmak da, içeri girmek de çok daha kolay. Alan taşmıyor ama dolu. Önlerdeki sıkışıklık yerini arkalarda piknik yapan ailelere bırakıyor. 

Bu arada sahil yolu miting nedeniyle trafiğe kapalı. Bu güzergâhı kullanmak imkansız. 

Yıldırım heyecan uyandırmadı 

Kürsüye ilk olarak Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım çıkıyor. Yıldırım’ın kalabalığı heyecanlandırdığını söylemek mümkün değil. Seçmenden kürsüde de oy istiyor. “Ayırmak yok, ötekileştirmek yok” diyor. “Onlar” demiyor. Bir cümle ile içeriden ve dışarıdan Türkiye’ye zarar vermek isteyenler var dese de “beka” demiyor. “Türkiye’yi böldürtmeyiz” demekle yetiniyor. Marmaray’dan, üçüncü köprüden, yeni havalimanından bahsediyor, seçimi kazanırsa daha fazlasını yapacağını söylüyor. Söyledikleri cılız alkışlar ile karşılık buluyor. Sık sık “Liderimiz Tayyip Erdoğan” diyerek, kitleye Erdoğan üzerinden mesaj veriyor. Son olarak “Finali Binali ile yapalım” diyor. Önlerdekiler hariç pek alkış almıyor. 

Bahçeli yine “zillet” dedi

Kürsüye ikinci olarak Devlet Bahçeli çıkıyor. Yeni Zelanda’daki terör saldırısından bahsediyor. Saldırganın manifestosuna atıfta bulunuyor. Yeni Zelanda saldırganı gibi düşünenlere kürsüden meydan okuyor. O zaman kalabalık biraz kıpırdanıyor. “Türkiye’yi böldürmeyeceğiz” diyor. CHP-İYİ Parti ittifakına yine “Zillet ittifakı” diyerek yükleniyor. 15 Temmuz sonrası Türkiye’nin yeniden doğduğunu, Cumhur İttifakı’nın o zaman da o zaman oluştuğunu söylüyor. Yine beka diyor, arada bir “Sayın Cumhurbaşkanım” diyerek konuşmasına devam ediyor. Binali Yıldırım için oy isteyerek “Ölürüm Türkiyem” türküsüyle kürsüden iniyor. Sıra Erdoğan’da. 

Erdoğan alanı biraz canlandırdı

O kürsüye çıkınca o ana kadar dışarıda bekleyenler de miting alanına giriyor. Erdoğan mikrofonu eline alıyor ve başından sonuna kadar şarkıcı Kayahan’ın ünlü “Bir aşk hikâyesi” adlı şarkısını söylüyor, bir pop star gibi.

AKP genel başkanı kürsüden miting alnında 1 milyon 600 bin kişi toplandığını söylüyor. Ama şarkıdan sonra alan konuşması bitmeden yavaş yavaş boşalmaya başlıyor. O arada Erdoğan kaleyi içeriden fethedeceklerini söylüyor. Sinevizyondan bir tanıtım filmi gösteriyor, yapılanlar üzerinden 1990’lı yıllardaki SHP’li İstanbul Belediyesi’ni ve daha sonra da Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiriyor. Yaptıkları hizmetleri uzun uzun anlatıyor ve aday kendiymişcesine yeni vaatlerde bulunuyor.

Miting ikindi ezanı okunurken de devam etti

Erdoğan ikindi ezanı okunurken duraklamadan videoları göstermeye ve konuşmaya devam ediyor. Ve Erdoğan da alanı dinleyicilerin erkenden boşaltmasına engel olamıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.