Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve Avrupa’daki müzeler sabıkalı ilaç firması Sackler ile ilişkisini kesiyor

ABD’de yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan, bağımlılık yapıcı, afyon türevi sentetik ağrı kesici OxyContin’in üreticisi Purdue Pharma ilaç firmasının sahibi Sackler, Avrupa ve ABD’dekiler başta olmak üzere yüklü bağışlar yaptığı üniversite ve müzeler tarafından terk ediliyor.

Sackler ailesinin, ABD’de yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan ve bağımlılık yaratan OxyContin’i üreten Purdue Pharma ilaç firmasıyla ilişkisi, sanat ve bilim kurumlarına yüklü bağışlar yaparak itibarını nasıl korumaya aldığı, 2017’de The New Yorker’da Patrick Radden Keefe imzasıyla yayınlanmış olan “Ağrı üzerine kurulan imparatorluk: Sackler Ailesi” başlıklı dosyada ayrıntılı olarak anlatılmıştı. NYT’de dün yayınlanan Alex Marshall imzalı makalede ise, müzelerin, Sackler’den bağış almaya son verecekleri yönünde art arda yapmış olduğu açıklamalar haberleştirildi.

The Art Newspaper’ın aktardığına göre, ilk olarak geçen yıl Londra’nın güneyindeki bir galeri, 125 bin sterlin değerindeki bağışı iade etmişti. Geçen şubat ayında ise, yıllarca OxyContin bağımlılığına karşı savaş verdiğini anlatan fotoğraf sanatçısı Nan Goldin, Sackler ailesinden bağışları kabul etmeye devam eden ABD’deki Guggenheim Müzesi’ni, burada yaptığı korsan eylemle protesto etti. Guggenheim ve İngiltere’deki Tate Müzesi, geçen hafta, uzun zamandır bağışçıları olan Sackler’den artık hediye kabul etmeyeceklerini duyurdu. İngiltere’deki National Portrait Gallery de Sackler Trust’tan alacağı 1.3 milyon dolarlık bağışı iptal etmeyi planladıklarını açıklamıştı. Metropolitan Müzesi ve New York Bilim Akademisi de, basında yer alan haberlerin ve mahkeme kararlarının ardından, bağış politikalarını gözden geçirme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Sackler firmasının ABD ve İngiltere’nin prestijli Colombia ve Oxford gibi üniversitelerde bağışlarıyla açtırmış ve adını vermiş olduğu kütüphaneleri ve enstitüleri bulunuyor.

Sackler’le ilişkisini kesme kararı alan müze ve okulların açıklamaları birbirini izlerken, İngiltere’deki Sackler Trust’ın Başkanı Theresa Sackler, şirketin, “hayırseverlik faaliyetlerini şimdilik askıya alabileceğini” duyurdu: “Halihazırda basının bu hukuki davalara olan ilgisi, Sackler’in ABD ve Birleşik Krallık’ta gurur duyduğum bilimsel, tıbbi, eğitim ve sanat alanındaki çalışmaları üzerinde yoğun baskıya yol açıyor.”

OxyContin 20 yılda 200 bin kişinin ölümüne yol açtı

İlacın bağımlılık yapıcı niteliğinin bilinmesine rağmen, Sackler firması aleyhine davalar ancak The New Yorker ve Esquire dergilerinin konunun ayrıntılı olarak dökümünü yapmasıyla birlikte açılabilmişti. Mahkemeye sunulan iddianamede, Sackler ailesi üyelerinin ilacın halk sağlığı üzerinde yarattığı tehlikelerin farkında olmamak bir yana,  OxyContin kullanımıyla ilgili olarak kamuoyunu ve doktorları bilinçli olarak yanılttığı savunulmuştu.

Haberde, 20 yılda 200 bin kişinin hayatına mal olan OxyContin kullanımının ABD’de daha sarsıcı sonuçları olmakla beraber İngiltere’deki müzelerin Sackler ile ilişkisini kesmede ABD’dekilere nazaran daha hızlı davrandığına dikkat çekildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.