Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de Devlet Başkanı Buteflika yanlıları taraf mı değiştiriyor?

Cezayir’de şubat ayından bu yana devam eden Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika karşıtı sosyal hareketlilik medyada ve Buteflika’nın partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi’nde (Front de Liberation Nationale-FLN) taşları yerinden oynattı. İktidar yanlısı medya kuruluşlarıyla bazı FLN sözcülerinin Buteflika’dan desteklerini çektiği görülüyor.

20 yıldır Devlet Başkanlığı görevini yürüten 82 yaşındaki Buteflika, nisan ayında yapılacak seçimlerde beşinci kez aday olduğunu açıklayınca başta üniversiteliler olmak üzere Cezayir halkı pek çok şehirde sokağa döküldü. Şubat ayından beri süren protesto gösterileri sonucunda Buteflika, iki hafta önce adaylıktan çekildiğini ancak seçimlerin de süresiz olarak ertelendiğini duyurdu. Uzmanlar, Buteflika’nın seçimleri süresiz ertelemesinin Cezayir Anayasa’sına aykırı olduğunu belirtiyor.

Abdülaziz Buteflika

Eylemler esnasında vatandaşlar Buteflika karşıtı sloganların yanı sıra, onun propagandasını yapan kanallara ve bu kanalların milyarder sahiplerine karşı da seslerini yükseltti. Ancak söz konusu kanallar eylemcilerin bu sloganlarını ve eylemleri yayınlarında görmezden geliyor.

Oligarklaşan medya

Bunlardan en medyatiği İş Adamları Forumu Başkanı olan ve Buteflika’nın seçim kampanyasını fonlayan Ali Haddad. Haddad, Le Temps D’Algérie ve Wakt El-Djazair, Djazair TV ve Djazair News’in de sahibi. Haddad 2014 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerinde Buteflika’yı bu gazete ve kanallarda yaptığı yayınlarla da desteklemişti.

Öte yandan, Haddad’ın bu sayede Cezayir’de pek çok ihaleyi aldığı söyleniyor. Diğer önemli medya kuruluşlarında da benzer bir Buteflika ağırlığı var. 2016 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Cezayir’de basının giderek oligarklaştığını ve bu durumun ekonomik ve siyasi çevrelere yaradığını raporunda dile getirmişti.

Elitler taraf mı değiştiriyor?

Ancak Buteflika güçsüzleştikçe ve protestolar artarak devam ettikçe, medyanın ve Buteflika’yı destekleyenlerin durumu daha da kırılganlaştı. Söz konusu medya kuruluşları olayları açık açık konuşan ve tartışan programlara izin vermeye başladı. Uzmanlar bu beklenedik gelişmeyi, oligarkların Buteflika’nın batan gemisini terk etmeye başladığına yoruyor.

Buteflika’nın beşinci kez aday olmasına karşı taşınan dövizler.

Cezayir’de dengeler değişirken bir diğer önemli gelişme de, iktidar partisi FLN’nin eski sözcüsü Hocine Kheldoun’un, Buteflika’nın artık tarih olduğunu ve partinin geleceğe bakması gerektiğini söylemesiyle yaşandı. Bu sözler, Buteflika’nın yakınları ve FLN arasındaki ilk resmi Buteflika karşıtı açıklama oldu.

Cezayir’de eylemler her cuma günü devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.