Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in dört numaralı ismi: “Şincan’daki baskılar devam etmeli”

Çin Komünist Partisi’nin dört numaralı ismi, Çin Halk Danışma Konferansı Başkanı Wang Yang, Şincan eyaletinde Uygurlara yönelik baskıcı politikaları savunarak “Şincan’daki sıkı önlemler devam etmeli” dedi.

Bölgeye yaptığı ziyaret sırasında konuşan Wang, Şincan’da istikrarı sağlamak ve dini aşırılıkçılıkla mücadele için “kusursuz” önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Muhalifler ve uluslararası kamuoyu, Çin’in başta Uygurlar olmak üzere yüzbinlerce Müslümanı toplama kamplarında tuttuğunu aylardır dillendiriyor. Çinli yetkililer ise kampların mesleki eğitim amacıyla kurulduğunu, aşırılıkçı düşünce ve şiddetle mücadelenin gerçek bir gereklilik olduğunu savunuyor.

Wang Yang (solda), Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile.

Çin hükümeti kamplarda kaç kişinin kaldığını açıklamıyor. Çin’in etnik politikaları hakkında önde gelen bağımsız araştırmacılardan Adrian Zenz, Şincan’daki kamplarda tahminen 1,5 milyon Müslümanın tutuluyor olabileceğini belirtiyor. Önceki tahminler bu sayının 1 milyon olduğu yönündeydi.

“Terörizm, aşırılıkçılık ve ayrılıkçılık”

Eyalette Uygurların çoğunlukta olduğu güney kısmına yaptığı ziyarette Wang Yang, Şincan’daki durumun “iyiye gitmeye devam ettiğini” söyledi. Resmi gazete Xinjiang Daily’e göre Wang; terörizm, aşırılıkçılık ve ayrılıkçılığa atıfta bulunarak yetkililerin bu “üç güç” üzerinde baskıyı yüksek tutması gerektiğini savundu.

Kaşgar’da bir caminin girişindeki güvenlik kameraları.

Pekin yönetimi, Batı’da ve insan hakları grupları arasında gittikçe artan eleştirileri savuşturmak için yabancı diplomatları ve basın mensuplarını eyalete davet ediyor.

Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, bu turların önceden planlanmış olduğunu ve bölge hakkında yanlış anlatılar aktardığını söyledi.

Sürgündeki Uygurların en önemli kuruluşu olan Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşad Raşid de, Çin’in Avrupa Birliği yetkililerini bölgeye davet etmesinin “siyasi bir hile” olduğunu, asıl amacın uluslararası kamuoyundan gelen eleştirilerin yönünü saptırmak olduğunu öne sürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.