Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Utku’nun, Erdoğan’ın Van mitinginden izlenimleri: Bol vaat ve Rize çayı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van’daydı. Erdoğan şarkılar ve şiirlerle başladığı mitinge rakip partileri sert sözler ile eleştirerek devam etti. Van’a beraberinde kabineden iki bakanla gelen Erdoğan konuşmasında şehre hizmetlerin artarak devam edeceği mesajını verdi. Murat Utku’nun izlenimleri.

Van’ın en önemli caddelerinden birinde, Cumhuriyet Bulvarı’nda sabah erken saatlerden itibaren trafik kesiliyor. Şehir havaalanından meydana kadar miting afişleri ve kampanya görselleri ile dolu. AKP afişleri ve posterlerinin yanı sıra, tek tek HDP afişleri de göze çarpıyor.

Sıkı güvenlik 

Tayyip Erdoğan’ın konuşacağı miting alanı Beşyol Meydanı yavaş yavaş doluyor. HDP’nin alana bakan büyük afişlerinden birinin önü Türk bayrağı ile kapatılıyor. Meydana girişlerde iki ayrı güvenlik kontrol noktası var. İlkine gelirken üzerinizde bozuk para, çakmak, “power bank” diye adlandırılan harici şarj cihazı sokulmuyor. İlk güvenlik noktasından sonra az ilerde ikincisi var. Burada miting alanına girmek isteyenlerin kibritleri de toplanıyor. Sigara tiryakilerinin yüzünde “Ama biz ne yapacağız o zaman?” ifadesi beliriyor. Ama aramayı yapan genç Çevik Kuvvet polislerinin kararlı ifadesi olası itirazları ağızdan çıkmadan durduruyor.

Beşyol Meydanı’ında…

Beşyol Meydanı’ndayız. Tam ortasında sadece Van Gölü’nde yetişen endemik balık türü inci kefali heykeli var. Vanlı gazetecilerin ifadesi ile meydan tam dolduğunda 25, biraz zorlarsan 30 bin kişi alıyor. Bütün siyasi partiler mitingleri bu alanda yapıyor.

Kadınlar ve erkekler meydanda ikiye ayrılıyor: sağ tarafa kadınlar, sol tarafa erkekler.

Alanın hemen yanı Van Valiliği. Valiliğe Atatürk ve Erdoğan posterlerinin yanı sıra bir de büyük Türk bayrağı asılıyor.

Eski vali eski kayyum

Valilik demişken eski validen, aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi’ne Kasım 2016’da kayyum olarak atanan Murat Zorluoğlu’ndan bahis açmadan olmaz. O şu anda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday.

Miting alanında güvenlik önlemleri alan polislerin yanı sıra belediye bürokratları da dolaşıyor, durum kontrolü yapıyor.

Erdoğan sahneye gelmeden önce LED ekranlardan İstanbul’da 1990’lı yıllarda yaşanan temizlik işçileri grevi sırasında çekilen görüntüler veriliyor. Hasılı Van’da gösterilen video, Erdoğan’ın siyasi hayatına damga vuran İstanbul Belediye Başkanlığı günleriyle başlıyor, Afrin harekatına kadar aradan geçen süreci özetliyor. 

Mitingin yapıldığı Beşyol Meydanı.

İl başkanı 13 ilçeyi de istedi 

Sahneye önce AKP Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu çıkıp, 120 gün boyunca seçim çalışması yaptıklarını, 31 Mart’ta Van’ı “Ak Belediyecilik” ile buluşturacaklarını söylüyor. Van’da kaybolan yıllardan söz ediyor, 13 ilçeyi kucaklayacaklarını vaat ediyor. Tek tek ilçeleri sayıyor. Sınır kapılarından bahsediyor, ilçelerden de kent merkezinden yani İpekyolu ilçesinden de oy istiyor. Tuşba ve Gevaş ilçeleri dışında AKP’nin 2014’te başarı elde edemediğini, şimdi diğer ilçelerin de AKP’ye geçmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu sözler iddialı olsa da, meydanda heyecan yarattığını söylemek zor.

Erdoğan ile Van Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları sahnede.

MHP Van’da yok

Cumhur İttifakı’nın diğer bileşeni MHP şehirde aday çıkarmıyor. Alanda da sırtına bağladığı MHP flaması ile sadece bir iki genç seçmen dikkat çekiyor. Geri kalanlar ellerinde AKP flamaları ve Türk bayrakları ile dolaşıyor.

Cumhur İttifakı’nın Van mitinginde MHP’liler parmakla sayılıyordu.

Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva kürsüye çıkmadan yavaş yavaş Beşyol Meydanı doluyor. Takva, il başkanının aksine kürsüden meydanı dolduranları Kürtçe selamlıyor. Sonra Türkçeye dönüyor. Seçim çalışmalarını anlatmaya başlıyor. “Sizi ana dilinizle kucaklayacağız, Türkçe, Kürtçe, fark gözetmeden kucaklayacağız” diyor.

Takva: “Ceket koysam seçilir devri bitti”

Necdet Takva, Van Ticaret Odası Başkanıyken 2019 yerel seçimlerinde adaylık için istifa etmiş. Yakın zamana kadar HDP’ye yakın bir isim olarak bilinen biri. AKP’den adaylığı da bu nedenle kent için sürpriz olmuş. Kürsüden seslenirken HDP’li eski büyükşehir belediye başkanlarını ve HDP’li ilçe belediyelerinin uygulamalarını eleştiriyor. “Ceketimi koysam kazanırım” devrinin bittiğini söylüyor.

Erdoğan gecikiyor, Takva’nın konuşması mecburen uzuyor. Şehrin yatırım ortamından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) edindiği deneyim ile özel sektör-yerel yönetim işbirliğinden laf açıyor. Konuşmasını yine Kürtçe veda sözleriyle tamamlıyor.

 

AKP’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva.

İki bakanla yatırım mesajı

Kürsü artık Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Trabzonlu Mehmet Cahit Turhan’ın. Kürsüden “Anlıyım, şanlıyım, Vanlıyım” diye sesleniyor. Tayyip Erdoğan’ın her türlü düşman tarafından hedef alındığını söylüyor. Erdoğan’ın PKK’nın, HDP’nin, YPG’nin de hedefinde olduğunu anlatıyor. Pensilvanya’dan da bahsetmeyi ihmal etmiyor. Sahneyi Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na bırakıyor. Ama Kasapoğlu konuşmasını kısa kesiyor ve hoparlörlerden “Dombra” çalıyor. 

Erdoğan yine şarkı ve şiir okudu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisi için okunan şiirin ardından kürsüye çıkıyor. Tepede Skorsky helikopterler dolaşırken Erdoğan yine Kayahan’ın “Bir Aşk Hikayesi” adlı şarkısını söylemeye başlıyor, aynı İstanbul’daki ortak mitingde olduğu gibi. Bu arada hafif yağmur çiseliyor. Yağmurlukla gelenler de var, hazırlıksız yakalanan da.

AKP lideri Erdoğan’ın Van mitingini Murat Utku izledi.

Rakip partilere eleştiri

Erdoğan şarkıdan sonra şimdi de Van için yazılmış bir şiiri okuyor. Ön taraflardan alkışlar yükseliyor. Arkalarda pek bir hareket yok. Erdoğan 2011’de yaşanan depremden, terörden etkilense de Van’ın hep ayağa kalktığını söylüyor. Deprem gecesi hemen şehre geldiğini ifade ediyor. Hendeklerden, evlerin içine açılan tünellerden, Gürpınar katliamından söz açıyor, tek tek 1990’lı, 2000’li yıllarda yaşanan olayları anlatıyor. “Sizleri bir daha rahatsız etmesinler diye Cudi’ye, Gabar’a girdik” diyor. “CHP zihniyeti”ni eleştiriyor. Karalama kampanyaları yapıldığını, iftiralar atıldığını iddia ediyor. “Bir daha hiçbir güç Türkiye’yi terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke haline getiremeyecektir” deyince alkış alıyor.

Erdoğan; Millet İttifakı deyip CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ne çatıyor, perde arkasında liste pazarlığı yaptıklarını, İstanbul’da ayrı, Diyarbakır’da ayrı davrandıklarını iddia ediyor. İnşa edilen camileri ve külliyeleri sayıyor, inşa ve ihyadan söz ediyor. Sonra Vanlılara soruyor: “Senin iradeni pazarlık masasına sürenlere hesap sormaya hazır mısın?”

27 katrilyon yatırım ve yeni vaatler 

Sonra ekranda beliren Kılıçdaroğlu AKP’lilere “17 yıldır ne yaptınız?” diye soruyor; kitle yuhalarken Erdoğan aynı ekrandan Van’da inşası tamamlanan projeleri gösteriyor. “Bay Kemal” diyor, “27 katrilyon Van’a yatırım yaptık, 25 bin konut yaptık, Van’ın suyu yoktu, biz getirdik” diyerek HDP’li belediyeleri eleştiriyor. Sonra İstanbul’un suyunu anlatıyor. Bazı yatırımların geç tamamlanmasının nedeninin terör olduğunu söylüyor.

Erdoğan ayrıca, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili yeni bir destek programının hayata geçirileceğini vaat ediyor.

Vanlılardan Ankara ve İstanbul için  destek talebi

Dört buçuk yıllık Cumhurbaşkanı olduğunu, belediye başkanlarının da AK Partili olmasının kendisine güç katacağını söylüyor. Yetinmiyor, Ankara ve İstanbul’daki Vanlılardan Mehmet Özhaseki ve Binali Yıldırım’a da oy istiyor. 

Kenevirden torbalar içerisinde memleketi Rize’den geldiğini ifade ettiği 200’er gramlık çayları dağıtıyor. Van ilçe belediye başkanları tek tek tanıtılırken Erdoğan, Adıyaman’daki mitinge gitmek üzere yola çıkıyor.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.