Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Utku’nun AKP Bolu mitingi izlenimleri: Erdoğan “Bay Kemal”e “Bay Sezai”yi ekledi 

AKP Genel Başkanı Erdoğan, Düzce’nin ardından Bolu’daydı. Miting boyunca hem CHP’ye hem de HDP’ye yüklendi, bu sefer HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’ye “Bay Sezai” diye hitap etti. Erdoğan, Temelli’nin bir röportajda söyledikleri üzerinden Mansur Yavaş’ı da HDP ile ilişkilendirdi. Miting milliyetçi tonu yüksek seyretti, öyle de bitti.

Erdoğan, Van’daki mitingin ertesi günü Bolu’da. Kent bu kez rekabetin hiç değilse bir miktar hissedildiği bir kampanya dönemi geçiriyor. AKP’nin adayı Fatih Metin, AKP Bolu İl Başkanlığı ve 2007-2011 yılları arasında milletvekilliği yapan bir avukat. 2015 yılında Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı. Şimdi belediye başkanlığı için yarışıyor. Şehrin her yerinde posterleri asılı.

Rakibi de CHP’de öne çıkan isimlerden Bolu milletvekili Tanju Özcan. 2009’da yine belediye başkanı adayıydı. Onun da şehrin kimi yerlerinde posterlerine rastlamak mümkün. 

Cumhur ittifakı Bolu’da geç kuruldu

Bolulular Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelmesine birkaç saat kala yavaş yavaş alana doğru hareketlenmeye başlıyor. Ülkü Ocakları’nın önünde de bir hareketlilik var. MHP daha önce belediye başkan adayı çıkarıyor. Fakat bir ay kadar önce ittifak kuruluyor, MHP adayını geri çekiyor ve kentte Cumhur İttifakı tesis ediliyor. Bu andan itibaren Ülkü Ocakları’na mensup, yaşları 15 ile 23 arasında değişen gençler meydana gitmek üzere bir kaldırımda arka arkaya diziliyor. Arkadan gelen, başka partilere oy verdiği konuşmalarından belli olan iki kadın bu durumu eleştiriyor. “Bu çocukların derste olması lazım” diyor birisi, diğeri lafı oradan alıyor: “Belediye seçimleri için cumhurbaşkanının bu kadar dolaştığı nerede görülmüş?” Miting meydanına gelmeden bir ara sokağa sapıp gözden kayboluyorlar.

Mevcut başkan aday olmadı

Kürsüye önce il başkanı, ardından üç dönemdir şehri yöneten fakat bu seçimde aday gösterilmeyen Alaattin Yılmaz çıkıyor. Sesi buruk, kendisine destek verenlere, parti teşkilatına ve tabii partisinin genel başkanı Erdoğan’a teşekkür ediyor. Bu konuşmasıyla kentin insanlarına belediye başkanı olarak son kez sesleniyor.

AKP adayı CHP’ye sert çıktı

Belediye başkan adayı Fatih Metin başlıyor CHP’yi ve partilileri eleştirmeye. “CHP’nin adayı notere gitmiş imzanın bana ait olduğunu tescille demiş, bunlar siyasi şov, her seçim yaptığınız numaralar” diyor. 

“CHP bölücü” diyor, “Bölücüler ile işbirliği yaptılar” diyor, “İYİ Partili ve CHP’li kardeşlerimi bize oy vermeye davet ediyorum” diyor. Derken Düzce’den kalkan helikopter görünüyor. Başkan adayı Metin “Helikoptere bir selam gönderelim” diyor. Meydan hafifçe kımıldıyor.

Bolu’da tek bakan

Sahne şimdi Van’da olduğu gibi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın. Bolu’da Turhan daha çok Saadet Partisi’ne yükleniyor. Saadet Partisi’ni siyaset sahnesinde kalabilmek için CHP ile ittifak yapmakla itham ediyor, sert yükleniyor. 

Bu arada kürsüye MHP’nin belediye başkanı adayı iken çekilmek zorunda kalan İbrahim Doğan çağrılıyor, kendisine teşekkür ediliyor.

Düzce’den helikopter ile Bolu’ya

O sırada “Dombra” başlıyor. Erdoğan sahneye çıkarken kenarda istirahat edenler öne doğru ilerlemeye çalışıyor, bayraklar, flamalar sallanıyor. Erdoğan’ın gelişi LED ekranlardan veriliyor, hoparlörden “Bir Aşk Hikayesi” şarkısı başlıyor yine. Erdoğan hem şarkıyı söylüyor, hem de toplanan kalabalığa sahneden kırmızı gül atıyor. Boynunda Boluspor atkısı ile hitabına başlıyor. Bolu’nun doğasından, toprağından, güzelliğinden, lezzetlerinden bahsediyor, halkı selamlıyor.

1999 depreminde ölenler için Fatiha

Düzce’nin ardından Bolu’da da güç bulduğunu ifade ediyor, 24 Haziran’da Bolu’lu seçmenin verdiği yüzde 66’lık oy oranını hatırlatıyor, tekrarını istiyor. Meydanda toplananları 12 Kasım 1999 depreminde ölenler için bir Fatiha okumaya davet ediyor. 

Telaffuz edilmeden yine beka

Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin destek verdiğini söylediği “terör koridoru”na izin vermemek için destek istiyor. Kısacası söz dönüp dolaşıp yine açıkça telaffuz edilmeden “beka”ya geliyor.

Erdoğan, “Ecdadın bedel ödeyerek bize emanet ettiği vatanı geleceğe daha müreffeh şekilde teslim etmek için buradayız” diyor. “İnsanımıza asla tepeden bakmadık, bakmayız” diyor, sözü Bolu Tüneli üzerinden Kılıçdaroğlu’na getiriyor: “Bay Kemal, sizinkiler Bolu Tüneli’ni patates deposu mu yapsak diyordu, biz geldik bitirdik.”

“Bay Kemal, Bay Sezai”

CHP’nin Burdur ve Hatay belediye başkanları ve bazı milletvekilleri üzerinden CHP’lilerin tutum, tavır ve sözlerini eleştiriyor. Oradan söz Man Adaları’na geliyor. İstinaf mahkemesinde sonuçlandıktan sonra 2.5 milyon lirayı aldığında Mehmetçik Vakfı’na bağışlayacağını söylüyor. Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz gecesi Bakırköy belediye başkanının evine gitmesini eleştiriyor, kendilerini 17 yıldır bir şey yapmamakla itham etmesine sinirleniyor. Üzerine bir video gösteriyor, “Sadece Bolu için bunları yaptık” diyerek 2 dakikalık videoyu özetliyor. CHP’yi Kandil ile Pensilvanya ile işbirliği yapmakla itham ediyor.

Üzerine daha önce de çeşitli mitinglerde de gösterdiği bir video daha; HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin bir söyleşi ve Meclis kürsüsünde söylediği bilindik sözleri… Sonra da “Türkiye’de Kürdistan yok Bay Sezai, çek git Kuzey Irak’a” diyor. Temelli’nin sözlerinin vatanını seven CHP’lilerin de canını sıktığını iddia ediyor, onların da oyunu istiyor. Yine Sezai Temelli’nin sözleri üzerinden ve sahte senet iddiaları ile Mansur Yavaş’a da yükleniyor. Saadet Partisi de Erdoğan’ın suçlamalarından nasibini alıyor.

Vaatler ve kayyumlar

Vaatleri sıralıyor sonra, Boluspor’un stadyum ihtiyacını da gidereceklerini söylüyor Erdoğan; Millet Bahçesi diyor, kütüphanelerin de bulunduğu Millet Kıraathaneleri, hastaneler, yollar, köprüler, metrobüs, battı çıktılı kavşaklar… O sırada alanda birileri poğaça ve su dağıtıyor. 

Erdoğan kendi partisine oy istiyor, “Merkez-yerel uyumu sağlansın” diyor, kayyumların atanmasını da bu önermeye bağlıyor, yerel yönetimin güçlenmesi için “uyum” vurgusu yapıyor. 

TV programının tanıtımı

Miting tam Erdoğan’ın çay dağıtmasıyla bitecek derken kürsüden bir anons geliyor: Sunucu dağıtılan çayı akşam 21.00’de demlemelerini ve hükümete yakın iki kanalda ortak yayınlanacak Erdoğan söyleşisini izlerken içmelerini tavsiye ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.