Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brunei’de eşcinsel ilişkiye recm cezası getiriliyor

Katı şeriat hukukunun geçerli olduğu ve uygulamaları dolayısıyla insan hakları örgütlerinin hedefinde olan Brunei, eşcinsel ilişkide bulunan Müslüman vatandaşları taşlanarak ölüme mahkum etmeye hazırlanıyor. Sadece Müslümanlara uygulanacak olan yasaya göre, hırsızlığın cezası ise uzuv kesme olacak.

Eşcinsellik artık ağır ceza hukukuna bağlı

Dört yıldan beri katı şeriat hükümlerinin uygulanageldiği ülkede eşcinsellik zaten suç. Ancak haftaya çarşamba itibarıyla uygulanmaya başlayacak olan yeni ceza kanununa göre, bundan sonra eşcinsel ilişki ağır ceza hukukunun konusu olacak.

Uluslararası Af Örgütü, yasadan acilen vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Örgüt’ün Brunei uzmanı Chhoa-Howard “Böylesi zalimane ve insanlık dışı pratikleri yasal hale getirmek, bizatihi korkunç, ancak yasada geçen ‘potansiyel suçlar’ suç bile değil. Aynı cinsiyetten olan yetişkinlerin rızaya dayalı birlikteliği suç olarak görülemez” diye konuştu. ABD merkezli eşcinsel hakları savunucusu HRC örgütünün direktörü Ty Cobb ise yasayı “LGBTİ+ bireylere karşı devlet destekli işkence ve cinayet” olarak yorumladı ve uluslararası toplumun Brunei’den “vatandaşlarının hayatlarını tehdit eden barbarca değişiklikleri durdurmasını talep etmesinin” hayati önemde olduğunu belirtti.

Komşularına göre daha katı

Brunei Eyalet Başsavcılığı Dairesi, geçen yılın aralık ayında yeni yasaların 3 Nisan 2019 itibarıyla uygulanmaya başlayacağını açıklamıştı. Söz konusu uygulamalar ilk olarak 2013 yılında duyurulmuş, ancak yetkililerin uygulamanın nasıl yapılacağına dair hazırlıkları sürdüğü için ertelenmişti. Komşusu Malezya ve Endonezya’dakinden çok daha katı bir İslam’ın uygulandığı Brunei, Mayıs 2014’ten bu yana şeriat hükümleriyle yönetiliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.