Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Savcı Ferhat Sarıkaya’ya 10 yıl hapis cezası

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörü hakkında hazırladığı iddianame ve Şemdinli’deki Umut Kitabevi’nin bombalanması davası ile tanınan ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında itirafçı olan eski Savcı Ferhat Sarıkaya, FETÖ üyeliğinden 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Ferhat Sarıkaya ve avukatı hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, önceki celse alınan ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu, buna ilişkin sanık ve avukatının beyanını aldı. Ardından söz verilen duruşma savcısı, bu aşamada dosyanın tamamlandığını belirterek, esasa ilişkin mütalaasını sunacağını söyledi. Mütalaasını açıklayan savcı, FETÖ üyesi olduğunu kaydettiği sanık Sarıkaya’nın, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı, sanığın cezasının üst sınırdan verilmesini istedi. Sarıkaya “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 10 yıl hapisle cezalandırıldı.

Süreç Van’da başlamıştı

Ferhat Sarıkaya’nın adı ilk kez, 2005’te dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında “tarihi eser kaçakçılığı” ve “çete kurmak” suçlamasıyla hazırladığı iddianame ile duyuldu. Soruşturma kapsamında tutuklanan üniversitenin genel sekreter yardımcısı Enver Arpalı 13 Kasım 2005’te intihar ederken, yargılama sonucu Prof. Dr. Aşkın’ın beraatine hükmedildi.

Şemdinli iddianamesini de Sarıkaya hazırlamıştı

Hakkari Şemdinli’deki Umut Kitabevi’nde 9 Kasım 2005’te bir el bombası patlatılmıştı. 19 yaşındaki Zahir Korkmaz ölürken, hedefteki isim olan Seferi Yılmaz kurtulmuştu. Sarıkaya, 2005 yılındaki Şemdinli olayları ile ilgili dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile birçok general hakkında da “çete kurmak” gerekçesiyle iddianame hazırlamıştı.

HSYK, “Şemdinli iddianamesi”ni hazırlayan Sarıkaya’yı 20 Nisan 2006’da 1’e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etmişti. Ancak Anayasa değişikliğine ilişkin 2010’daki referandumla hâkim ve savcılara mesleğe dönüş yolunun açılmasının ardından, yeniden şekillenen HSYK Genel Kurulu, Sarıkaya hakkındaki ihraç kararını kaldırdı. Sarıkaya, 2011’de mesleğe yeniden kabul edilmiş ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanmıştı.

15 Temmuz itirafçısı oldu

Sarıkaya, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında da itirafçı olmuştu. Sarıkaya, Şemdinli iddianamesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne ilişkin operasyonlarının FETÖ kumpası olduğunu, kendisinin bu kumpaslara ortak olduğunu itiraf etmişti. Ağustos 2016’da görevden uzaklaştırılan Sarıkaya, 1 Kasım 2018 tarihinde meslekten ihraç edilmiş, 8 Kasım’da ise tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.