Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Utku’nun AKP Haymana mitingi izlenimleri: “Ekonomiyi belediye başkanları değil ben düzeltirim, ben”

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan Ankara’nın Haymana ilçesinde, muhalefet sözcülerinin seçimi kazanırlarsa ekonominin düzeleceği iddiasına sert çıktı: “Yerel seçimler bitecek, bunlar sanki Türkiye’nin ekonomisini düzeltecek. Yalan söylemeyin millete. Türkiye’nin ekonomisinin sorumlusu benim ben. Yerel yöneticilerin yapacağı hiçbir şey yok.” Erdoğan’ın Haymana mitingini Medyascope’tan Murat Utku ve Özgür Özdemir takip etti.

Haymana’da bir heyecan var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilçeye ilk kez geliyor. Haymanalılar bunun önemli bir nedeni olduğunu söylüyor: AKP’nin adayı Özdemir Turgut bölgenin en güçlü siyasi figürlerinden biri. Ünlü bir aşiret reisinin oğlu. 

Haymana’nın 78 köyü var. Bu köylerin ve ilçe merkezinin nüfusunun büyük bölümünü, Yavuz Sultan Selim dönemi ve yüzyıllar sonra Şeyh Said İsyanı sonrası Güneydoğu Anadolu’dan bölgeye sürgün edilen Kürt yurttaşlar oluşturuyor.  

2014 yerel seçimlerinde Turgut, AKP’den aday gösterilmeyince gidip Demokrat Parti’den (DP) aday oluyor. Seçimi o dönem AKP’nin aday gösterdiği Hacı Aysu’dan 846 oy fazla alarak kazanıyor. Ama sonra DP’den istifa ederek AKP’ye geçiyor. AKP’nin önceki yerel seçimde belediye başkanlığı için aday gösterdiği Hacı Aysu şimdi CHP’nin adayı. Turgut ise AKP’den yeniden aday.

“Büyükşehirde Mansur Yavaş, Haymana’da Özdemir Turgut”

Haymana’da konuştuğumuz seçmenlerden edindiğimiz ilk izlenim, şehirde partiden ziyade adaya oy çıkıyor. Medyascope’un Ankara muhabiri Özgür Özdemir ile birlikte konuştuğumuz seçmenlerin bir kısmı Haymana’da AKP’li Turgut’a, büyükşehirde Mansur Yavaş’a oy vereceklerini söylüyor. Konuştuklarımızdan biri daha önce hiçbir zaman sağ partiye oy vermediğini ama Özdemir Turgut nereye gitse ona oy atacağını belirtiyor. 

Yerel yönetimlerde parti değil aday öne çıkınca, HDP’nin oyları düşük kalıyor. Fakat 24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde HDP yüzde 13 oy alıyor. Bu oran 2014 yerel seçimlerinde ise sadece yüzde 7,2. 

Haymana’nın bu kadar heyecanlanmasının bir sebebi de Turgut Özal ve Mesut Yılmaz dışında yıllardır bir başbakan ya da cumhurbaşkanının ilçeyi ziyarete gelmemesi. 

Miting alanına girmeden önce CHP İlçe Başkanlığı’nın önünde partinin şimdiki adayı eski AKP’li Hacı Aysu’yu görüyoruz. Aysu, miting meydanındaki düzenlemelerden şikayet ediyor, posterinin üzerinin bayrakla örtüldüğünü söylüyor ve telefonundan bu durumun fotoğrafını gösteriyor.

CHP Adayı Hacı Aysu (sağdan ikinci).

Güvenlik önlemleri burada da had safhada. Daha Ankara’dan mitinge 2 saat kala, kent merkezine 40 dakika mesafedeki Haymana’ya yol alırken, Cumhurbaşkanlığına bağlı güvenlik güçleri yanımızdan altı araçlık bir konvoy ile geçiyor. Haymana merkezinde askerler de güvenliği sağlamak için belirli noktalarda yerini alıyor. Keskin nişancılar miting alanını çevreleyen binalarında nöbete başlıyor. Alana girenler de kontrol noktalarından en az iki üst araması ile geçiyor. Erdoğan beklenirken LED ekrandan “beka” vurgulu bir video yayınlanıyor. Videoda bolca Erdoğan görüntüsü, Devlet Bahçeli ve Mehmet Özhaseki’nin sesleri var.

Sahneye Belediye Başkanı ve 31 Mart seçimlerinde yeniden aday olan Özdemir Turgut çıkıp seçmenlerine sesleniyor: Şehitlik yaptıklarını anlatıyor, meşhur kaplıcalardan bahsediyor. Kürtler ile Türklerin Haymana’da kardeşçe yaşadıklarını, kâh halay çektiklerini kâh Ankara havalarıyla bir arada oynadıklarını…

“Belediye mi beka mı?”

Sonra mikrofonu AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan alıyor. Ankara’dan “son kale” olarak bahsediyor, “düşürmeyeceğiz” diyor, “oyları çaldırmayın” diyor. Sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım çıkıp diyor ki, “Belediye mi beka mı?”. Cevabı kendisi veriyor: “Bizim için bekadır”. 15 Temmuz’dan söz ediyor, darbe girişimini beka söylemine örnek gösteriyor, Devlet Bahçeli’nin her fırsatta söylediği gibi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Van ve Bolu’dan sonra bir kez daha kürsüde. “Kirli ittifaklar”dan söz açıyor yine, CHP, Saadet, HDP, Kandil, İYİ Parti’nin aynı çuvala girdiklerini iddia ediyor.

Cumhur İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki söz alıyor. “Biz Haymana’yı seviyoruz, size hizmet etmek istiyoruz” diyor. Uzun yıllardır belediyecilik yaptığını ve hep belediyecilikle bağlantılı makamlarda oturduğunu anlatıyor: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerden sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcılığı… Özhaseki meydanda bir heyecan yaratmıyor. Nüfusunun büyük çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Haymana’da Özhaseki, bakan olduğunda Erdoğan ile konuşup Güneydoğu’nun sorumluluğunu aldığını vurguluyor. Şırnak’ta, Cizre’de, o bölgenin evladı olarak tanındığını anlatıyor. Rakiplerinin belediyeciliği bilmediğini, projelerinin olmadığını iddia ediyor, kendilerinin Cumhur İttifakı olarak vatanın milletin beraberliği için var olduklarını söylüyor. Lafı Mansur Yavaş ile ilgili sahte senet iddialarına getiriyor. Sonra mikrofonu bırakıyor. Zira Dombra eşliğinde Erdoğan, “Rabia” işareti ile halkı selamlayarak kürsüye geliyor. Haymana’da 13.30’da başlaması planlanan Erdoğan’ın konuşması saat 16.00’da başladı ve şimdi de 31 Mart seçimlerinde Erdoğan’ın dilinden düşürmediği “Bir Aşk Hikayesi” şarkısı.

Haymana’da ilk cumhurbaşkanı 

Erdoğan, “Haymana’nın tüm mahallelerindeki kardeşlerimi selamlıyorum, 24 Haziran’da şahsıma verdiğiniz yüzde 70 seviyesinde destek için teşekkür ediyorum” diyor. Haymana’ya gelen ilk cumhurbaşkanı olduğunu bir kez de o vurguluyor. Özhaseki ile birlikte Haymana’ya hizmet edeceklerini söylüyor. Yüksekokul, kız yurdu, 196 TOKİ konutu yaptıklarını, diğer tesis, yol ve köprüleri anlatıyor. Sonra da kazanırlarsa yapacaklarını sıralıyor. Hayvan başına 100 lira destekten, tarım kredilerinden söz açıyor. Erdoğan konuşmasına devam ederken bazı seçmenler alandan ayrılmaya başlıyor. Sonra Türk ekonomisine saldırılar yapıldığını, bu saldırıları boşa çıkarttıklarını savunuyor, yapısal reform sözü veriyor. Bunun bir yerel seçim olduğunu, belediye başkanlarının Türkiye ekonomisini düzeltme şansı olmadığını savunuyor: “Yalan söylemeyin. Devletin başında kim var? Ekonominin sorumlusu benim, ben” diyor. Sahte senet iddiaları üzerinden Mansur Yavaş’a yükleniyor, “Böyle birinden belediye başkanı olur mu?” diye soruyor, yanımızdan geçen birisi kendi kendine “Olur, olur” diyerek alandan çıkıyor. Rabia sloganını tekrarlatıyor: Tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan diye bağırtıyor kalabalığı. “Eksiğimiz elbette var ama ihanetimiz yok” diyor.

Bu sefer HDP videoları yok

Erdoğan, muhalefetin terör örgütü ile işbirliği yaptığı iddiasını tekrar ediyor ama birçok mitinginde ekrana yansıttığı HDP’yi hedef alan videoları Haymana’da göstermiyor. Herkesi oy vermeye davet ediyor. Son bir söz istiyor meydanı dolduranlardan: sandığa ve Cumhur İttifakı’na sahip çıkmaları. Kalan iki günde çalışmaya devam etmelerini istiyor. “Hanım kardeşlerim kaleyi içeriden fethedin” diyor, sonra erkeklere dönüp, “duydunuz” diyor. Çayını dağıtıyor, Haymana’dan ayrılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.