Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tamer Durak’ın Millet İttifakı Bursa Ortak Mitingi’nden izlenimleri

31 Mart Yerel Seçimleri’nde güçlerini birleştiren CHP ve İYİ Parti, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na ortak adayları olan Mustafa Bozbey’i desteklemek için Gökdere Meydanı’nda buluştu. Mitinge iki saat kala Bursa Otogarı’na indiğimde yol boyunca ağırlıklı olarak Akp Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resimleri olan afişleri dikkat çekiyordu. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 1999’dan bu yana Belediye Başkanlığı görevini yürüten ve her seçimde oylarını arttıran Mustafa Bozbey bu seçimde 3 dönem boyunca yine Bursa İnegöl Belediye Başkanlığını yürüten ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asker arkadaşı Recep Altepe’nin istifa etmek zorunda bırakılması üzerine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olan Alinur Aktaş ile yarışıyor.

Saat 12:30 sularında etrafında güvenlik önlemleri alınan ve mitinge hazırlanan Gökdere Kavşağı’na geldiğimde sahne düzenlemeleri yapılırken CHP ve İyi parti seçmenleri de ağır ağır miting alanını doldurmaya başlamıştı. Bursa da parçalı bulutlu ancak soğuk havaya rağmen saatler mitingin başlama saati olan 14:00’ü gösterdiğinde 31 Mart Seçim mitinglerinde hem Cumhur hem Millet ittifaklarının parti sembolleri yerine alanları dolduran Türk bayrakları ellerinde binlerce kişilik büyük bir kalabalık toplanmıştı. Bursa Mitingi’nde daha önce izlediğim Millet İttifakı mitinglerinden farklı olarak İyi partililer ve CHP’liler ayırt edilemiyordu. Gökdere’de miting için toplanan partililer ayrıca seçim süreci boyunca benim tanık olduğum en heyecanlı kitle oldu. Mitinge gelenler bir yandan bayrak sallarken diğer yandan partilerinin seçim şarkılarına eşlik ediyordu. CHP ve İyi Parti genel başkanları miting alanına yaklaşık 40 dakikalık bir gecikmeyle gelse de alanı dolduran Millet İttifakı seçmenleri sabırla bekledi. İki lider alana girdiğinde tezahürat kuvvetliydi.

Kürsüye tüm ortak mitinglerde olduğu gibi önce Millet İttifakı’nın Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey çıktı. Bozbey konuşmasına başlarken uzun süre “Başkan Bozbey” tezahüratı yapıldı, Bozbey vaatlerini tempolu bir şekilde anlattı. Bozbey’in konuşması sık sık tezahüratlarla kesildi. Mustafa Bozbey’in ” Gülümseyin, Bursa’dasınız!” başlıklı kampanyası ve hareketli seçim şarkısı en azından CHP ve İyi Parti seçmenlerince beğenilmiş, kanıksanmış gözüküyor. Yapılan anketlerde Bozbey önde gözükse de 2014 Yerel Seçim ve 2018 Genel Seçimleri’nde Bursa’da partilerin ve ittifakların aldığı oylara bakılınca Cumhur İttifakı % 65, Millet İttifakı ise % 30 civarında oy almış. Millet İttifakı Bursa’da çok iddialı ancak geçen seçimlerdeki büyük farkı kapatabildilecekler mi sorusu Pazar günü yanıt bulacak. Mustafa Bozbey’den sonra kürsüye gelen Meral Kılıçdaroğlu önce Bozbey’in konuşmasına değindi ve önümüzdeki seçimin yerel seçim olduğunu bu yüzden temelde yerel sorunlara ve bunların çözümlerine yönelik çalışılması gerektiğini söyledi. Akşener, Cumhur İttifakı’nın Bekâ sorunu söylemiyle seçimleri bir genel seçim havasına soktuğunu ve Millet İttifakı’na karşı bir iftira kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Akşener’in konuşması sırasında tüm mitinglerde kullandığı “kulak çekme” metaforu hareketli pankartlara da yansımıştı.

Meral Akşener Cumhur İttifakı’nın ekonomideki sıkıntılardan kaçmak için çareyi iftira atmakta ve bölücü bir dil kullanmakta bulduğunu da sözlerine ekledi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise kürsüye en son çıkmasına karşın Meral Akşener’den ve diğer mitinglerde yaptığı konuşmalardan daha kısa bir konuşma yaptı.

Ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Kılıçdaroğlu bu seçimlerde bir çok ilde Belediye yönetimlerinin Millet İttifakı lehine değişeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu konuşmasının önemli bir bölümünü Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın 25 yıllığına Katar Ordusu’na satılmasına ayırdı. Liderlerin konuşmaları ardından her iki partinin Bursa İlçe Belediye Başkan adayları sahneye çağırıldı ve mitinge katılanlar selamlandı. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren miting alanı kısa sürede boşaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.