Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de kızamık dalgası kötüleşiyor

ABD’de son üç ay içinde, daha önce bir yılda rastlandığı kadar kızamık vakası görüldü. Uzmanlar bu durumun sebebinin yükselişe geçen aşı karşıtlığı olduğunu söylüyor.

Guardian’ın haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin kayıtlarında bu sene şimdiye kadar 387 kızamık vakası tespit edildi. 2019 yılı, ABD’nin kendini kızamıktan tamamen arındırdığı açıkladıktan sonraki yirmi yıl içerisindeki en kötü ikinci yıl olarak kayıtlara geçti.

Tıbbi sakıncaların yanı sıra, bazı ABD eyaletlerinde çocukların aşı olmamasına dini gerekçelerle de izin verilebiliyor. Vakalardaki artış, toplumda büyük tartışmalara yol açıyor. Küçük ama etkin aşı karşıtı örgütler aşı muafiyetinin genişletilmesini amaçlıyor.

15 eyalette 387 kızamık vakası

Ülkede 15 eyalet kızamık vakasının görüldüğünü onayladı. New York’taki Rockland ilçesi 157 vakayla birinci sırada, hastaların çoğu ise radikal Ortodoks Musevi toplumundan. Washington’daki Clark ilçesi ise 73 vakanın görüldüğünü onayladı. Clark’taki hastaların çoğunluğunu 10 yaşından küçük çocuklar oluşturuyor.

Genellikle, yaz aylarında kızamık vakalarında düşüş görünse de uzmanlar 2019 yılının başındaki vaka sayısının bir yükselişe işaret etmesinden korkuyor. Kaliforniya’da şimdiye kadar görülen vaka sayısı 16. Bu sayı geçen senenin toplamı olan 21’e oldukça yakın.

Ulusal Tropikal Tıp Okulu Dekanı Dr. Peter Hotez asıl endişesinin aşı karşıtlığının moda olması olduğunu söylüyor. Bir başka sorununsa yanlış bilgi olduğunu belirten Hotez, bazı ebeveynlerin yanlış ve doğru bilgi arasındaki ayrımı yapamadığını sözlerine ekledi.

Kızamık, özellikle çocuklar için tehlikeli olan ölümcül bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde 110 bin kişi kızamık yüzünden hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.