Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı aşırı sağcılar İtalya’da buluşacak

Guardian’ın haberine göre, İtalya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin lideri Matteo Salvini, önümüzdeki hafta Milano’da, mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden önce partiler arası bir ittifak kurmak için 20 ülkeden aşırı sağcı partilerin temsilcileriyle buluşacak. Kuzey Ligi sözcüsü, toplantının gündeminin ayrıntıları hakkındaki soruları yanıtsız bırakırken “ayrıntıların ilerleyen günlerde açıklanacağını” söylemekle yetindi.

Koalisyonun yürüyüp yürümeyeceği şüpheli

Salvini Avrupa Birliği’ne şüpheyle yaklaşan popülist güçlerin gayriresmi lideri olmaya çalışıyor. Fakat aşırı sağcı partiler arasında muhtemel bir koalisyonun yürüyüp yürümeyeceği, ideolojik farklılıklar ve AP’deki mevcut ittifaklar göz önüne alınınca pek de belli değil.

İtalya, Polonya, Macaristan ve Avusturya’da iktidarda olan; Fransa ve Hollanda’da ise anketlerde yüksek oylar alan aşırı sağcıların mayıstaki seçimlerde ciddi bir çıkış yapması bekleniyor. Yine de yorumcular, bu partilerin parlamentoda çoğunluğu alamayacağını ve birleşik bir cephe olarak hareket etmelerinin zor olduğunu belirtiyor.

Salvini’nin kıta çapındaki hedefleri

Salvini şimdiye dek mesajını yurt dışına duyurmak için çalışma yürüttü. Geçen ocak ayında Varşova’ya giden Salvini, sağcı Polonya Başbakanı Jaroslaw Kaczynski ile görüştü, iki ülkenin kıtadaki “Fransa-Almanya” eksenini bitirmek için bir “Avrupa baharı” başlattığını duyurdu.

Salvini (solda) Polonya ziyareti sırasında, Başbakan Kaczynski ile birlikte.

Fakat bu görüşmeye rağmen resmi bir işbirliği gerçekleşmesi henüz söz konusu değil. Özellikle de Salvini Rusya’ya iyi ilişkiler içindeyken Kaczynski’nin Rus karşıtı olması, ittifakın zeminini çatlatan en büyük sebeplerden biri.

AP’deki 751 koltuktan 36’sını elinde bulunduran ve aşırı sağcı görüşlerinden ötürü dışlanan Fransız Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, Avrupalı aşırı sağcı partiler arasındaki ittifakın genişletilmesi fikrini desteklediğini söylemişti. Hatta Salvini ile Le Pen’i yan yana gösteren afişlerinde şu slogan yer alıyordu: “Düşüncelerimiz iktidara geliyor.”

Gözler Viktor Orban’da

Bir diğer ihtimal ise Salvini ile Salvini’yi “kahraman” olarak adlandıran Macaristan Başbakanı Viktor Orban arasında resmi bir ittifak kurulması.

Orban’ın Fidesz partisinin, Brüksel karşıtı söylemleri ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle, Avrupalı merkez sağ partilerin oluşturduğu bloktaki üyeliği askıya alındı.

Fidesz’den kaynaklar, İtalyan hükümetinin göçmen karşıtı politikalarından övgüyle bahseden Orban’ın Milano’daki toplantıya muhtemelen katılmayacağını, çünkü bunun merkez sağ bloku Avrupa Halk Partisi’nden bir çıkış anlamına geleceğini belirtti.

Geçen hafta konuşan Orban, “Avrupa seçimlerinden sonra Fidesz olarak Macaristan için neyin iyi olduğuna karar vereceğiz: Halk Partisi’nde devam etmek mi, yoksa yeni bir ittifaka dahil olmak mı?” dedi.

Le Pen (solda), Hollandalı aşırı sağcı lider Wilders ile birlikte.

Avrupalı aşırı sağcı liderler, 2018’de Le Pen tarafından Nice’de düzenlenen, Hollanda Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in ve Avusturya ile Çekya’dan da temsilcilerin katıldığı toplantı dahil olmak üzere, son yıllarda birkaç toplantı gerçekleştirdi. Wilders’in Milano’daki toplantıya katılıp katılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.