Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de Devlet Başkanı Buteflika istifa etti ama eylemler devam ediyor: “Sistem bütünüyle gidene kadar”

Cezayir’de şubat ayından bu yana devam eden sokak protestolarının etkisiyle Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika iki gün önce istifa etti. 20 yıldır görevde olan 82 yaşındaki Buteflika devlet başkanlığı seçimlerinde beşinci kez aday olmak istemiş ancak Cezayirliler buna büyük tepki göstermişti. Buteflika geçen ay adaylıktan çekildiğini açıklamakla birlikte anayasaya aykırı bir şekilde seçimleri süresiz (sine die) ertelediğini açıklamıştı. Bunun üzerine Cezayir halkı sokak protestolarına daha büyük kalabalıklarla devam etmiş ve Buteflika’nın istifasını istemeyi sürdürmüştü.

Cezayirli protestocuların taşıdığı Arapça ve Fransızca dövizler. Fransızca dövizde “Systeme degage!” (Sistem defol) yazıyor.

Ancak eylemlerin başından bu yana gençlerin ve üniversitelilerin çoğunluğunu oluşturduğu protestocular, Buteflika’nın çekilmesinin ve en nihayetinde istifasının yetmeyeceğini, Cezayir’deki tüm sistemin bütünüyle değişmesi gerektiğini söylüyor. Bu yüzden, Buteflika iki gün önce istifa etmiş olmasına rağmen, Cezayir genelinde sokak protestoları halen devam ediyor.

Abdülaziz Buteflika

Bundan sonra ne olacak?

Buteflika sonrası dönemde bir geçiş hükümeti kurulacak. Bir sonraki seçimlere kadar oluşturulacak olan geçiş hükümetinin başkanı ise Ulusal Konsey Başkanı Abdelkader Bensalah olacak. Cezayirliler sokaklarda demokratik bir geçiş olması talebini yineliyor. Daha da fazlası Buteflika’nın tamamıyla sardığı rejimin değişmesini talep ediyor. Cezayir’de yarın da büyük eylemler olacak.

Bugün eski General Ali Ghediri geçiş dönemi sonrası yapılacak seçimlerde aday olduğunu açıkladı. Ghediri sistemi bütünüyle değiştirebileceğini açıkladı. Öte yandan Ghediri, Buteflika’nın düşüşünde başrolü Cezayir ordusunun üstlendiğini belirtti. Ghediri dışında, Buteflika karşıtı eski Başbakan Ali Benflis ya da sokaktaki pek çok eylemcinin onayladığı avukat Moustapha Bouchachi’nin de seçimlerde aday olabileceği konuşuluyor. Öte yandan, bir grup sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu topluluk, bugün Buteflika’nın yakınlarının kontrol edeceği bir geçişin reddedilmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası planda ise hem ABD hem Rusya hükümeti yaptıkları açıklamalarda Cezayir’deki geçişin üçüncü ülkelerin müdahalesi olmadan Cezayirlilerin kendi iradeleriyle olması gerektiğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.