Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (46): TEKEL işçilerine 9 yıl sonra dava, Cargill direnişi 1 yaşında, tekstilde hak ihlalleri raporu

TEKEL işçilerine 9 yıl sonra dava

Ankara’da 2010 yılında 78 gün süren TEKEL işçilerinin direnişine 9 yıl sonra dava açıldı. Avukat Kazım Bayraktar tarafından yapılan açıklamaya göre, iddianamede TEKEL işçileri “kanunsuz gösteri yapmak, pankart açmak, uyarıya rağmen dağılmamak” ile suçlanıyor. 

Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen iddianamede 19 işçinin ismi yer alıyor. İddianame 16 Mart 2010 tarihini taşıyor. 

İşçilerin avukatı Bayraktar, iddianamenin bugünlerde devreye sokulmasının artan işçi eylemlerinden duyulan korkudan kaynaklandığını söyledi. “Yargılamada Hedef Süre Formu” olduğunu belirten Bayraktar, formda yargılamanın azami 75 günde tamamlanmasının hedeflendiğinin yazıldığını dile getirdi.

Davanın ilk duruşması 27 Haziran 2019’da görülecek.

İşten atılan CT Automotive işçilerinden eylem

Chinatool Otomotiv’de (CT Automotive) işten atılmaları protesto eden Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi, fabrika önünde eylem yaptı. 

250 işçinin çalıştığı fabrikada Petrol-İş Sendikası iki yıldır örgütlenme çalışması yürütüyor.  

Arabaların plastik aksamlarının üretildiği fabrika, petro-kimya iş koluna girmesi gerekirken, işverenin müdahalesi sonucunda metal iş kolunda gözüküyor. 

Son bir haftada beş işçinin atılması üzerine fabrika önünde açıklama yapan sendika, atılan işçilerin geri alınmasını ve sendikal örgütlülüğün tanınmasını istiyor. 

ZF LEMFÖRDER’de anlaşma sağlandı

DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile ZF LEMFÖRDER arasında dört aydır sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

420 işçi adına yapılan sözleşmeye göre, işçi ücretlerine birinci yıl için 5 TL/saat zam (yüzde 40.42) yapıldı. İkinci yıl enflasyon+2 puan zam sağlandı. Sosyal yardımlara da yüzde 25 ile yüzde 34 oranında zam yapıldı. Yapılan artışlarla işçilere ortalama (ücret + ikramiye + çocuk + yakacak + aile yardımı) ayda net 1253 TL artış sağlanmış oldu.

Toplu sözleşme ile ücret ve sosyal haklar dışında da birçok idari maddede değişiklik yapılması sağlandı. 

Cargill direnişi 1 yaşında

Cargill İşçileri, direnişlerinin birinci yılı olan 17 Nisan 2019’da İstanbul Ataşehir’de bulunan Palladium Towers’daki Cargill Genel Müdürlüğü önünde olacak. Sabah saat 07.00’de bina önünde oturma eylemine başlayacak olan işçiler, saat 14.00’te de basın açıklaması yapacak. 

Tekstilde hak ihlalleri raporu

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği, mart ayında tekstil, dokuma ve deri iş kolunda yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, “Kölece çalışma koşulları mart ayında da seçimlerin gölgesinde artarak devam etti” denildi. 

Raporda; işçilerin kölece çalıştırıldığı, zam alamadıkları; onlarca işçinin işten çıkarıldığı belirtildi. 

Rapor; Gazintep, Mersin, Osmaniye, Adana illerinde faaliyet yürüten tekstil fabrikalarındaki işçilerden gelen şikayetler sonucunda oluşturuluyor. 

Ücret alamayan elektrik işçileri, iş bıraktı

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (DEDAŞ) bağlı AYY Elektrik Proje İnşaat Limited Şirketi’nde çalışan yaklaşık 200 kişi, bir yıldır ücretlerini alamadıkları için iş bırakma eylemi başlattı. 

DEDAŞ Batman İl Müdürlüğü binası önünde toplanan işçiler, bir kısmının beş aydır, bir kısmının ise bir yıla yakındır ücret alamadıklarını söyledi. 

İşçilerden Ayhan Işık, 3 aylık biriken ev kirasını ödeyemediğini söyledi. Ücretlerinin ödenmemesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden Işık, “Her pazartesi ödeme yapılacak denilerek bizi oyaladılar. Aylar geçti bardak taştı. DEDAŞ’ın önüne gelmek zorunda kaldık. Ücretlerimizi alana kadar artık burada olacağız” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.