Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de Buteflika sonrası geçiş hükümetinin başkanı belli oldu, Buteflika yanlısı Abdelkader Bensalah: Gençler rejimin kurallarını reddediyor

Cezayir’de yoğun sokak protestoları sonucu istifa eden Abdülaziz Buteflika sonrası süreçte Cezayir Anayasası 90 günlük bir geçiş hükümeti öngörüyor. Ülkeyi seçimlere götürecek geçiş hükümetinin başkanı ise dün belli oldu: Meclis Başkanı Abdelkader Bensalah. Ancak Buteflika’yı istifaya götüren sokak protestolarında yoğun olarak bulunan gençler –özellikle üniversiteliler ve liseliler– bu atamadan memnun değil.

Abdelkader Bensalah

Gençler en başından bu yana sadece Buteflika’nın değil, Buteflika’nın görev yaptığı 20 yıl boyunca kendi destekçileriyle doldurduğu rejimin tamamının gitmesini istiyor. Bu açıdan gençler, geçiş hükümetinin rejimin kurallarına göre ve rejime sadık insanlar tarafından kurulmasını eleştiriyor. Ataması yapılan Bensalah ise “İnsanların çıkarlarını somutlaştırmaya çalışacağım, Anayasanın bana yüklediği büyük bir sorumluluk. Meşru bir kurum olarak, ülkeyi saydam ve dürüst bir şekilde yapılacak seçimlere hazırlayacağım” dedi.

Bunun ardından pek çok öğrenci dün yaptığı eylemlerde eski bir olaya gönderme yaparak, “Kokain çetelerini reddediyoruz” diye slogan attı. Bensalah Cezayir’de kariyeri boyunca emirlere uyan, onları sorgulamayan bir teknokrat olarak görülüyor. Bu açıdan kendisinin Buteflika yanlısı biri olduğu biliniyor.

Sokak eylemcileri arasında oldukça sevilen ve Devlet Başkanlığı için adaylığını koyması beklenen insan hakları aktivisti, avukat Moustafha Bouchachi ise Bensalah’ın yozlaşmış rejimin bir sembolü olduğunu söyledi. Bensalah, Cezayirlileri sokağa döken Buteflika’nın beşinci kez aday olmasını destekleyenlerin arasındaydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.