Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Bağlar’da seçimi önde bitiren Zeyat Ceylan: “YSK bize tuzak kurdu”

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) önce aday olmalarına onay verdiği, sonra belediye başkanı seçilince bu kez KHK ile ihraçlarını gerekçe göstererek mazbata veremeyeceğini açıkladığı HDP’liler, YSK’ya tepki gösterdi. Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesinde yüzde 71 oy ile belediye başkanı seçilmesine rağmen YSK kararı ile KHK gerekçe gösterilerek mazbatası verilmeyen Zeyat Ceylan, “YSK bize tuzak kurmuştur, önce başvurumuzu kabul etti, sonra mazbataları veremeyeceği yönünde karar aldı. Bu kararı kabul etmiyoruz, önce AYM sonra AİHM’e başvurucağız” dedi.

YSK’nin, KHK ile ihraçlarını gerekçe göstererek seçilmelerine rağmen mazbata verilmeyeceği yönündeki kararı üzerine Diyarbakır’da HDP’liler Bağlar Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Polisin geniş güvelik önlemi aldığı ve belediye binasına yaklaştırmadığı HDP’lilere HDP milletvekilleri de eşlik etti. Bir süre oturma eylemi yapan HDP’liler daha sonra basın açıklaması yaptı. 31 Mart seçimlerinde yüzde 71 oy ile seçilmesine rağmen YSK tarafından KHK ile ihraç gerekçe gösterilerek mazbatası verilmeyeceği açıklanan HDP’nin seçilmiş eş belediye başkanı Zeyat Ceylan, başvuru yaptıktan sonra 3 Mart’ta seçime girme ehliyetini YSK’dan aldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Başvuru süresi 13 gün devam etti. Seçime girme ehliyeti aldıktan sonra halkımız ile büyük bir seçim çalışması başlattık. Sizin şahitliğinizde Bağlar’da, 31 Mart’ta yüzde 71 oy ile birinci parti olarak seçimi tamamladık. Üç gün geçti, mazbatalar verilmedi. Ayın dördünde Doğanşehir muhtar örneği toplum ile paylaşıldı. Bunun bir ön hazırlık olduğuna dair tespit yaptık. Yine sürece dair takiplerimiz ve çalışmalarımız avukatların YSK nezdinde çalışması devam etti. En son 10 Nisan’da Adana Kozan ile ilgili bir açıklama yapıldı. Sonra Muş’un bir beldesi ile ilgili CHP’den alınıp HDP’ye verildiğine dair paylaşım yapıldı. Biz her iki paylaşımın da planlı, programlı olduğuna inanıyoruz. Akşam saat 17.00’de ise yedi noktamız ile ilgili YSK’dan karar açıklandı.”

“Tuzağı hazırlayan YSK’dır”

YSK kararı ile başkanlığı elinden alınan Zeyat Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Haliyle biz bu kararın emsaller, Anayasa Mahkemesi kararları ve ilgili kanunlar göz önünde bulundurularak, bunun tespit ve yorumunu yaptıktan sonra genel merkezimiz ile şu kanaate vardık. Şu anda süreci bozan YSK’nın tam kendisidir. Bize göre bu tuzağı hazırlayan YSK’nın kendisiydi. Elbetteki siyasi iktidarın baskısı vardı, her zaman olmuştur ve olacaktır, ama bu kadar aşikâr ve aleni bir ihlali kimse seçim kurulundan beklemiyordu. Birinci ihlal, KHK’lilerin seçime giremeyeceği, ikinci ihlal ise mazbatanın kime verileceği ile ilgiliydi. İkinci karar, 5’e karşı 6 oy ile alınmış. Mazbatanın seçimde ikinci olan partiye verileceği tespiti yapılmıştır. Biz bu süreci bir hukuksuzluk ve zulüm süreci olarak yorumluyoruz. Halkımızın iradesinin yine kayyum zihniyeti ile bizden alınıp başka güçlere, AKP’ye verilmesi olarak yorumluyoruz. Bu kararı ne biz ne de halkımız kabul edecektir. Biz bu sürecin takipçisi olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.