Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

LeBron James’in okul projesi “Söz Veriyorum” beklentilerin çok ötesine geçti

Öğrenciler okul çalışanlarıyla sarılıyor ve el çakıyor. Sister Sledge’in unutulmaz parçası “We Are Family” eşliğinde dans ediyor.

Bu sahneye başka bir devlet okulunda rastlasaydınız, bunun özel bir gün olduğunu zannedebilirdiniz. Ancak LeBron James’in Ohio’da açtığı okul her sabah eğitime böyle başlıyor.

Geçen yıl bu dönemde, okula kayıt yaptıran öğrenciler Akron’daki devlet okulları arasında en problemli çocuklar olarak anılıyordu. Birçoğunun mezun olmayacağı öngörülüyordu. Şimdi bu endişeler ortadan kalkmış durumda. Yine de bu başarının sürdürülebilir olup olmayacağı merak konusu.

Proje henüz çok yeni olmasına karşın bireysel olarak öğrencilerin performansında yüzde 90’lara varan bir artış gözleniyor.

LeBron James: “Çocuklar inanılmaz bir iş başarıyor”

New York Times’a okulla ilgili görüş veren LeBron James, “Çocuklar inanılmaz bir iş başarıyor. Bu beklentilerimizin ötesinde. Okulumuza gelen çocuklar ve aileleri daha önce eğitim gördükleri okullardaki eğitim noktasını daha iyi gözlemlemeye başladı. Bu çok olumlu” diyor.

Birçok ünlünün bağlantıları olan diğer okullarla karşılaştırıldığında, “Söz Veriyorum”un en büyük farkı, o çevrede yaşayanlar tarafından yönetilen bir devlet okulu olması. Öğrencilerin yüzde 60’ı siyah, yüzde 15’i ilk kez okulda İngilizce öğreniyor, yüzde 29’uysa “özel”. Öğrencilerin dörtte üçünün aileleri düşük gelirleri sebebiyle Ohio Eyaleti Aile Hizmet Bürosu’ndan yardım alıyor.

Okulun bütçesine tek ek katkı LeBron James’in derneğinden. Derneğin 600 bin dolarlık desteğiyle öğretmen sayısı artırıldı ve kalabalık sınıflar bölündü. Okulun benzerlerinden en büyük farkı bütçesinin hatırı sayılır bölümünün öğrencilerin aileleri için harcanması. Ailelere sağlık, iş bulma ve hukuki alanlarda yardım ediliyor. Aileler, ihtiyaç duydukları malzemeleri okuldan edinebiliyor.

Okul ilk açıldığında şüpheyle karşılanmıştı. Ancak en başında James’in amacı bu kurumun bir akademik model olmasıydı. LeBron James şu ana dek sadece iki kez ziyaret etmiş olsa da duvarlar onun ayakkabılarıyla dolu. 

Buradaki öğrenciler de özel bir durum içinde olduklarının farkında. Dördüncü sınıf öğrencisi Kamari Dennis, “Bundan keyif almalıyız, başka çocukların sahip olmadığı fırsatlara sahibiz” diyor. 2018’in Temmuz ayında açılan okul 2022’de mevcudunu 720 öğrenciye çıkarmayı hedefliyor.

Dördüncüsü sınıf öğrencisi Ti’Jay Wyatt’ın annesi Nickole Wyatt, ailenin ne olduğunu bu okul sayesinde anladığını itiraf ediyor. Genç anne oğlunun öğrenim gördüğü okulda kendisi de dersler alıyor.

LeBron James ortaya çıkan işten büyük gurur duyuyor: “Hayatımda yaptığım en havalı şey. Toplumdan aldıklarımı topluma geri verme vizyonuna sahibim. İnsanlar bu hayalim için bana yardım ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.