Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ölümden dönüş: Bilim insanları ölü domuzların beyin hücrelerini canlandırmayı başardı

Bilim insanlarının beyin hücreleri ile ilgili yaptığı son çalışma, beyin ölümü ile ilgili bilinen varsayımları yerinden oynatıyor. Yapılan çalışmada kullanılan ölü domuzların beyin hücreleri müdahale edilerek tekrar canlandırıldı.

Araştırmada, her ne kadar domuzların beyinleri zekâ ve bilinç sergilemese de, deneysel ilaçların verildiği beyinlerdeki damarlar çalışmaya başladı. Hatta bazı beyin hücreleri metabolik aktivite gösterdi ve ilaçlara tepki bile verdi. Öte yandan, bilim insanları beyin dokularında yer alan bazı nöronlarda elektriksel aktivite gözlemledi.

Çalışma oldukça yeni, bu yüzden insanlardaki beyin hasarlarına olası etkisini ve yararını değerlendirmek için oldukça erken. Ancak yine de ölü beyin hücrelerinin canlandırılması bile bugüne kadar tıbbın bu konuda ortaya koyduğu varsayımları yerinden oynatmak için yeterli.

Duke Üniversitesi’nde bioetik uzmanı ve hukuk profesörü olarak çalışan Nita A. Farahany “Bir zamanlar neyin canlı neyin ölü olduğu konusunda keskin sınırlarımız vardı ama şimdi yeni bir kategori var: ‘Yarı canlı’, bununla ne yapacağız?” dedi.

Şu ana kadar beyin ölümü ile ilgili bilinen ve kabul edilen yaygın kanı, kan akışının durması sonrasında beynin çalışmasını durdurduğu, hücrelerin çöktüğü ve nöronlar arası temasın bittiğiydi.

Bu çalışma ile yaygın kanılar sorgulanırken, araştırmacılar bu ve benzeri deneylerin daha fazla yapılacağını ve gelecekte beyin hasarına ve alzheimer gibi hastalıklara çare bulunabileceğini umuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.