Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de Buteflika’nın istifası sonrası sular durulmuyor: Sokaktaki gençler bütün rejimin gitmesinden yana

Cezayir’de Abdülaziz Buteflika’nın istifasına rağmen sokak protestoları hız kesmedi. Bunun başlıca sebebi ise eylemcilerin rejimden memnun olmayışları. Buteflika’nın devletin bütün kurumlarına yıllar içerisinde yerleştirdiği yandaşları, bugün hem geçiş hükümetinde hem de devlette görev almaya devam ediyor. Bu durumun farkındaki eylemciler, Buteflika’nın gidişinin yeterli olmadığını bütün rejimin onunla birlikte gitmesi gerektiğini savunuyor.

Son zamanlarda eylemlerde azalma olsa da özellikle gençler protestoları devam ettirmek istiyor. Polisin de artık eylemcilere karşı güç kullanmaya başladığı görülüyor. Şu anda Buteflika yanlıları tarafından oluşturulan geçiş hükümetinin yönettiği Cezayir’de başkanlık seçimleri 4 Temmuz’da yapılacak.

Sokakta eleştirilen isimlerden bir diğeri olan ve siyasal yönetim üzerinde etkisi olduğu bilinen General Ahmed Gaid Salah ise eylemcileri bir süredir eleştirirken, son olarak polis müdahalesine karşı olduğunu ve eylemcilerin protesto esnasında korunması ile ilgili kesin emir verdiğini söyledi. Öte yandan Salah, eski general ve istihbaratın başında 25 yıl görev yapmış Mohamed Mediene’yi Buteflika’nın yakın çevresi ile birlikte ordunun çözüm önerilerine ve krizden çıkış durumuna köstek olmakla suçladı.

Geçiş hükümetinin pozisyonu da sokak protestoları eşliğinde giderek zayıflıyor. Bu, Buteflika yanlılarının ülkeyi yönetmekte bir hayli zorlandıklarını ve rejim içi çatırdamaların olduğunu gösteriyor. Cezayir’de önümüzdeki günlerde yeni eylemlerin yaşanması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.