Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (47): Soma Davası’nda maden patronuna tahliye, çocuk işçi sayısı artıyor, set işçilerinin açıklaması

Çalışanların yüzde 56’sı kadın olan fabrikada kreş açıldı

DİSK/Tekstil Sendikası’nın örgütlü olduğu Bursa’daki Coats Türkiye fabrikasında kreş açıldı. 

Kadın işçilerin oranının yüzde 56 olduğu fabrikada 4 Nisan Perşembe günü yapılan kreş açılış törenine, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK/Tekstil Sendikası Genel Başkanı Kazım Doğan, sendika üyesi işçiler ve çocukları katıldı.

Soma Davası: 15 yıl hapis cezası verilen maden patronu tahliye edildi

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili beşi tutuklu 51 sanıklı davanın temyiz başvurusunu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, kararı onayıp, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ı tahliye etti.

Davanın gerekçeli karanının açıklanmasının ardından sanık avukatlarının yaptığı başvuruyu inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, beş sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezalarını, tutuksuz yargılanan dokuz sanığın adli kontrol şartını ve 37 sanığın ise beraat kararlarını yerinde buldu.

Can Gürkan tahliye edilirken, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı ve teknik nezaretçi Ertan Ersoy’un tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Çocuk işçi sayısı artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı çocuk istatistikleri verilerine göre, çocuklarda işgücüne katılma oranı 2017’de yüzde 20,3 iken 2018 yılında bu oran yüzde 21,1 oldu.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2018’de, 82 milyon 3 bin 882 olan Türkiye nüfusunun 22 milyon 920 bin 422’sini (yüzde 28) çocuk nüfus oluşturdu.

Ücretsiz işçi ya da ucuz işgücü olarak kullanılan çocukların işgücüne katılma oranlarına cinsiyet bazında bakıldığında 2017 yılında işgücüne katılma oranı erkek çocuklarında yüzde 28,5 iken, aynı oran kız çocuklarında yüzde 11,8 oldu. Bu oran, 2018 yılında erkek çocuklarında yüzde 30, kız çocuklarında ise değişmeyerek yüzde 11,8 olarak gerçekleşti.

Direnişlerinin birinci yılında Cargill işçileri eyleme devam ediyor

Bursa’nın Karacabey ilçesinde kurulu bulunan ABD merkezli Cargill fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için 17 Nisan 2018’de işten atılan işçiler, direnişlerinin birinci yılında Cargill Türkiye Merkez Ofisi önünde eylemdeydi.

Cargill’in bulunduğu İstanbul Ataşehir’deki Palladium Tower önünde gerçekleştirilen eyleme, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katıldı. 

Eylemde basın açıklamasını, Tek Gıda İş Genel Merkezi adına Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören okudu.

Şirketin aradan geçen bir yılda hukuk tanımazlığa devam ettiğini söyleyen Ören, “Anayasal hakları tanımamaya, üyelerimize mobbing yaparak sendikal örgütlenmeye engel olmaya, sömürgeci Amerikan politikalarının işçi sınıfı üzerinde gölgesi olmaya devam ediyor. Şunu bilmelisiniz ki, burası Ortadoğu değil. Sömürgeci politikalarınıza asla ülkemizde izin vermeyeceğiz. Cargill işvereninin gerçek yüzünü tüm dünyaya haykırmaya devam edeceğiz. Mücadelemizin birinci yıl dönümünde asla yılmadan ve daha güçlü bir şekilde karşınızdayız. İşçi sınıfı Cargill direnişiyle tekrar umutlandı ve daha çok birbirine kenetlendi” dedi. 

Set işçileri: Çalışırken ölmek istemiyoruz

Sinema emekçileri temsilcileri, Atiye (The Gift) isimli Netflix internet dizisinin setinde çalıştığı sırada gerekli önlemler alınmadığı için merdivenden düşerek hayatını kaybeden Hasan Karatay’ın iş cinayetine dair detayları paylaşmak ve setlerde çalışan emekçilerin olumsuz çalışma koşullarına dikkat çekmek basın açıklaması yaptı. 

Sendikalar adına açıklamayı, Sinema TV Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tuba Ataç okudu. 

Setlerin tehlikeli işyerleri olduğuna dikkat çeken Ataç, “Ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce ‘iş kazası’ yaşanan setlerde, yapım şirketlerinin büyük sorumluluğu vardır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, setlerde ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ önlemlerini almayan yapım şirketlerine ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulamalıdır. Set öncesi ve sırasında çalışma ortamında bulunan işçilerin yani bizlerin, yapımcı tarafından sigortalandığımız, işçi sağlığı ve güvenliği koşulların sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz! Sektörün bu olumsuz çalışma şartları derhal değişmelidir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.