Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da yanlış partiye oy veren seçmen parmağını kesti

Amblemleri karıştırıp yanlışlıkla iktidar partisine oy verdiğini fark eden Hint seçmen, oy kullanma işleminin ardından çıkmayan mürekkeple boyanan parmağını kesti.

Hindistan’ın Uttar Pradesh eyaletine bağlı Bulandshahr kentinde oy kullanan Pawan Kumar adlı seçmen, internette yayınladığı bir videoda yanlışlıkla Başbakan Narendra Modi’nin Hindistan Halk Partisi’ne (BJP) oy verdiği için parmağını kestiğini söyledi. Oy kullanma işleminin ardından seçmenlerin işaret parmaklarının çıkmayan bir mürekkeple boyanması uygulaması Hindistan’da hâlâ devam ediyor.

The Independent’ın haberine göre, bölgesel bir parti olan Bahujan Samaj Partisi’nin (BSP) adayına oy vermek istediğini, ancak parti sembollerini karıştırarak yanlış partiye oy verdiğini söyleyen 25 yaşındaki Kumar, “Oyumu file vermek istedim ancak yanlışlıkla çiçeğe verdim. Bu yüzden parmağımı kestim” dedi. Kumar, kendisini “çiçeğe oy vermek için” zorlayan biri olup olmadığı sorulduğunda ise “Hayır” cevabını verdi.

Semboller kafa karıştırıyor

İktidar partisi BJP’nin logosunda lotus çiçeği bulunurken, Kumar’ın oy vermek istediği BSP ise logosunda fil kullanıyor. BSP aynı zamanda iktidardaki BJP’ye karşı diğer iki bölge partisiyle ittifak içinde.

Özellikle kırsal bölgelerde okuma yazma oranının düşük olduğu Hindistan’da, parti sembolleri oy kullanacak seçmenler için önemli bir işlev görüyor. Ayrıca, oy verme sırasında kullanılan elektronik oy kullanma makinelerinde adayların isimleri alfabetik sırayla diziliyor. Ulusal partiler üst sıralarda yer alırken, bölgesel partiler ve bağımsız adaylar alt sırada bulunuyor. BJP ve BSP’nin adayları Bhola Singh ve Yogesh Sharma’nın yan yana yer almasının ise Kumar’ın yanlış adaya oy vermesine yol açmış olabileceği düşünülüyor.

Seçimler 39 gün sürüyor

Hindistan’da 11 Nisan’da başlayan genel seçimlerinin yedi aşamasından ikisi perşembe günü tamamlandı. Parlamentonun alt kanadı Lok Sabha’daki 543 sandalyenin 91’ini belirlemek için yaklaşık 142 milyon seçmen şimdiye oy kullandı. Toplam 39 gün sürecek seçimler 19 Mayıs’ta sona erecek ve toplam 900 milyon seçmen oy kullanacak.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.