Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da paskalya ayinlerini hedef alan saldırılarda ikisi Türk vatandaşı en az 290 kişi öldü

Sri Lanka’da paskalya ayinleri sırasında kilise ve otelleri hedef alan bombalı saldırılarda en az 290 kişi hayatını kaybetti, 500’e yakın kişi yaralandı. Sabah saatlerinde eş zamanlı olarak Kochchikade, Negombo ve Batticaloa’daki kiliseler ve başkent The Shangri La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otelleri hedef alındı. İlk patlamalardan birkaç saat sonra ise biri başkent yakınlarında diğeri başkentte olmak üzere iki patlama daha meydana geldi.

Türkiye’nin Sri Lanka Büyükelçisi Tunca Özçuhadar iki Türk mühendisin saldırılarda hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında 30’a yakın kişinin yabancı uyruklu olduğu bildirildi.

Saldırıların sorumluluğunu üstlenen henüz olmadı. Sri Lanka Savunma Bakanı, sabahki ilk altı patlamanın intihar saldırısı olduğunu, faillerin kimliklerinin tespit edildiğini duyurdu. Olaylarla bağlantılı olarak 24 kişi gözaltına alındı. Ülkede yerel saatle akşam 6’dan sabah 6’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Okullar da iki gün süreyle tatil edildi.

Ayrıca Facebook ve Whatsapp’ın da dahil olduğu sosyal medya ve mesajlaşma mecralarına “yanlış bilgilerin yayılmasını önleme” gerekçesiyle engelleme getirildi.

Hindistan’ın güneyinde bir ada ülkesi olan Sri Lanka’da, son birkaç yıldır nüfusun çoğunluğunu oluşturan Budistlerin Müslümanlara ait cami ve mülklere yönelik saldırıları artmış, bu nedenle geçen yıl mart ayında ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.

Sri Lanka’da 1983’te başlayan ve 26 yıl devam eden iç savaş 100 bin civarında insanın hayatına mal olmuş, 2009 yılında Hindu ve Hıristiyan Tamil azınlığın hakları için mücadele eden Tamil Kaplanları’nın Sri Lanka ordusu tarafından yenilgiye uğratılması ile sona ermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.