Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidar için ayrılıkçıların oyu gerekli: İspanyol liderler TV’de Katalonya’yı tartıştı

İspanyollar zayıf koalisyon hükümetlerinden ve istikrarsızlıktan bıkmışken, 28 Nisan’daki erken seçimlere beş gün kala İspanya’nın dört büyük partisinin liderleri, hâlâ kararsız olan yüzde 30’luk seçmeni ikna etmek için dün gece kamera karşısına çıktı. Bir buçuk saat süren televizyon tartışmasında, henüz ulusal mecliste temsil edilmediği için aşırı sağcı Vox partisine söz verilmedi.

Muhafazakâr PP (Halk Partisi) lideri Pablo Casado ve merkez sağ liberal Ciudadanos (Vatandaşlar) lideri Albert Rivera, vergileri azaltma ve miras vergisini kaldırma sözü verirken, Sosyalist PSOE (İspanyol Emekçi Sosyalist Partisi) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, sosyal güvence bütçesinde 18 milyar euroluk açık varken vergi indirimlerine gitmenin sorumsuzluk olacağını savundu.

Tartışma başlamadan önce bir kadının stüdyoda temizlik yaparken görülmesi tepki çekti. Kadın işçiler güvencesiz koşullar altında çalışırken erkek siyasetçilerin aile ve sosyal yardımlar hakkında konuşması bazı vatandaşlar tarafından iki yüzlülük olarak yorumlandı.

Beklendiği gibi tartışmada en hararetli anlar Katalan ayrılıkçılığı üzerine konuşulduğu sırada yaşandı. Casado ve Rivera, Sanchez’i ayrılıkçılarla içli dışlı olmakla suçlarken Sanchez bir bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu tekrarladı. Radikal demokrat PODEMOS lideri Iglesias ise İspanya’nın birden fazla milletten oluştuğunu kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Sanchez ve Katalonya Bölgesel Hükümeti Başkanı Quim Torra (sağda) arasında başlayan Katalonya müzakeleri 8 Şubat’ta hükümet tarafından sona erdirilmiş, Katalan milliyetçileri bunun üzerine hükümetin bütçe tasarısına destek vermeyince Sanchez, ülkenin 28 Nisan’da erken seçimlere gitmesine karar vermişti.

Rivera “Katalan ayrılıkçılar darbe yaptığında kanlarının nasıl donduğunu” anlatırken Iglesias, sağcı bir koalisyon olacağı için Sanchez’in Ciudadanos ile koalisyona gitmemesini umduğunu söyledi. Yine de Rivera, Katalan meselesini tartışmanın ortasına taşımayı başaramadı.

Sağcı Casado ve Rivera çoğunlukla Sanchez’e yüklenirken birbirleri arasındaki farkları öne çıkarmayı başaramadı. Yapılan kamuoyu anketleri tartışmanın kazananının Sanchez olduğunu gösteriyor.

Son iki hafta boyunca pek de değişmeyen anket sonuçlarında PSOE’nin 129 koltukla önde olduğu görülüyor. Fakat hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için yeterli olan 176 sayısına ulaşamadığı için sonuç ne olursa olsun bir koalisyon hükümeti kaçınılmaz görünüyor. PODEMOS ve ortaklarının 33 koltuk alması öngörüldüğü için Sanchez’in mecliste güvenoyu almak için Bask ve Katalan milliyetçisi partilerin desteğini alması gerekecek.

Eğer anketler doğruysa seçimin en büyük kaybedeni, oylarının önemli bölümünü aşırı sağcı Vox’a kaptıracağı öngörülen muhafazakâr PP olacak. Ciudadanos ise her hâlükârda 2016’daki seçimlerden daha iyi bir sonuç elde edecek gibi görünse de partinin Vox ve PP’yle rekabet edebilmek için sağa kayma stratejisi geri tepmişe benziyor.

Bazı anketler ise halkın yüzde 65’inin PP, Ciudadanos ve Vox arasındaki bir sağ koalisyona, yüzde 70’inin ise PSOE ve Katalan ayrılıkçılar arasındaki bir koalisyona karşı olduğunu ortaya koyuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.