Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD Sri Lanka’da 321 kişinin öldüğü terör saldırılarını düzenleyenlerin görüntülerini yayınladı

Sri Lanka’da 321 kişinin ölümüne sebep olan, yedi intihar bombacısı tarafından üç şehirde altı ayrı mekâna yönelik düzenlenen terör saldırılarını Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. Örgüt saldırıları üstlendiğini ilk önce yayın organı Amaq’ta duyurdu, ardından da uzun bir açıklama eşliğinde bombacıların kod isimlerini ve IŞİD bayrağı önünde çekilmiş görüntülerini yayınladı.

IŞİD’in paylaştığı görüntülerde, yedi intihar eylemcisi (yüzleri kapalı) ile grubun lideri (yüzü açık olan kişi), “Müminlerin Emiri” olarak niteledikleri Ebu Bekir El Bağdadi’ye bağlılık yemini ediyor.

IŞİD’in açıklamasının inceleyen New York Times gazetesinin IŞİD uzmanı muhabiri Rukmini Callimachi, görüntülerin grubun IŞİD ile organik bağlantısını kanıtlamasa da, saldırıları IŞİD adına yaptıklarını göstermek için özel bir çaba gösterdiklerine dikkat çekiyor.

Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardene Meclis’te yaptığı açıklamada, ilk bulguların saldırıların arkasında Milli Tevhid Cemaati adlı yerel bir örgüt tarafından düzenlendiğine işaret ettiğini söylemişti. Wijewardene, kiliselerdeki Paskalya ayinleri ile otelleri hedef alan saldırıların, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarının intikamını almak için düzenlendiğini de ileri sürmüştü.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe ise, intihar saldırılarını düzenleyenlerin bir kısmının Sri Lanka’yı terk ettikten sonra ülkeye dönen kişiler olduğunu söyledi. UTC bugüne dek ismi pek duyulmamış bir örgüt. Yaklaşık beş ay önce ülkedeki bazı Budist tapınaklarındaki heykellere yapılan saldırılar sırasında gündeme gelen örgütün bir başka radikal İslamcı örgüt olan Sri Lanka Tevhid Cemaati’nden koptuğu tahmin ediliyor.

Soruşturma kapsamında şu ana kadar biri Suriye vatandaşı 40 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Hindistan istihbaratı uyarmış

Saldırıların ardından, Hindistan istihbaratının Sri Lanka’yı önceden uyardığı ortaya çıktı. Bu bilginin neden değerlendirilmediği, neden önlem alınmadığı da henüz açıklık kazanmadı.

Saldırılarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümü Sri Lanka vatandaşı. Kurbanların 38’i yabancı, aralarında iki de Türk var. Saldırıların ardından ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Geceleri için ilan edilen sokağa çıkma yasağı da devam ediyor.

https://twitter.com/SRILANKA247/status/1120428751450509314
Bu videoda saldırganlardan biri önce sırt çantasıyla sokakta yürürken, ardından da hedef alınan kiliselerden birine girerken görülüyor. Kilise, Paskalya ayini dolayısıyla tıklım tıklım dolu.

Budistlerin çoğunlukta olduğu ada ülkesi Sri Lanka’daki iç savaş 10 yıl önce sona erdi. 22 milyon nüfuslu ülkede Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Hindular azınlıkta. İç savaş, Hindu olan Tamillerle çıkmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.