Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Popülistler komplo teorilerine daha çok inanıyorlar: Türkiye 19 ülke arasında beşinci sırada

The Guardian’ın paylaştığı, YouGov-Cambridge Globalism’in dünya çapında yaptığı araştırma projesinin sonuçlarına göre dünya nüfusunun önemli bir kesiminde aşılama, küresel ısınma ve 11 Eylül saldırıları konularında derin bir şüphe var ve bu konuda komplo teorilerine inanılıyor. Popülist tavırlara sahip olanlar arasında bu şüphe artıyor.

Araştırmanın en ilgi çeken yanlarından biri araştırılan nüfusun önemli bir kesiminin bilim insanlarına ve temsili demokrasiye karşı inancı oldukça sınırlı. Öte yandan, popülist davranışlara eğilimli olan kişilerde komplo teorilerine bir eğilim olduğu ortaya çıktı.

Çalışma aslında bir yandan da siyaset bilimi literatürü tarafından popülist olarak tanımlanan Donald Trump ve Jair Bolsonaro gibi popülist liderlerin insanları ikna başarılarını anlamlandırma açısından da önem taşıyor. Söz gelimi, bu liderler küresel ısınma konusunda komplo teorilerini yaygınlaştırıp, gerçek temelli gazetecilik haberlerine de yalan haber deyip kitleyi ikna ediyorlar.

Öte yandan çalışma kamu sağlığı alanında çalışan yetkililerin işine de yarayabilir. Bir süredir hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hem de çeşitli araştırma kuruluşları dünya çapında kızamık gibi bulaşıcı hastalıkların yeniden artışa geçtiğini ve bu konuda aşılamaya duyulan şüphenin etkili olduğunun altını çiziyorlardı. Bu yüzden hem DSÖ hem de bir çok kamu sağlığı kuruluşu bir süredir aşılama ile ilgili sosyal medyada kampanya yapıyorlardı.

Ancak karşılarında da sosyal medyada bunlarla ilgili şüphelerini dile getiren milyonlarca insan var. Aşılama ile ilgili şüphelerin sonucunda nüfusun bağışıklık kazanacak seviyeye gelememesi kızamık vakalarını arttırmış durumda. Unicef’e göre bu yılın ilk üç ayındaki kızamık vakaları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre % 300 artmış durumda.

Popülistler arasında komploya duyulan inanç iki kat fazla

YouGov’un yaptığı araştırmada, popülist fikirlere sahip olanlar arasında, aşılamaya karşı duyulan şüphenin iki kat fazla olduğu tespit edildi. Bu insanlar ayrıca 9/11 saldırılarına ABD hükümetinin yardım ettiğini ve küresel ısınmanın bir aldatmaca olduğuna inanmaya daha meyilliler.

Araştırmanın bütününe katılanlar arasında dünyanın gizli bir grup tarafından yönetildiğine inananların oranı tüm sayının çeyreği kadarken, popülistler arasında bu oran yarı yarıya gibi bir seviyeye çıkıyor.

Çalışma 19 ülkeyi temsil eden 25.000 kişiyle gerçekleştirildi. Bu ülkelerin toplam nüfusu 4.7 milyar kişi. Yani söz konusu çalışma dünya nüfusunun % 60’ını kapsıyor.

Türkiye beşinci sırada

Araştırma sonucunda nüfus arasında popülist cevaplar veren ülkeler arasında % 42 ile birinciyken, Türkiye Güney Afrika, Tayland ve Meksika’nın ardından beşinci oldu. Bu açıdan Türkiye’de YouGov’un mülakat yaptığı kişilerin yaklaşık % 30’unun popülist olduğu belirtiliyor.

Popülist cevaplar verenlerin ülkesel oranı

Araştırmaya göre, popülistler haberleri en çok Facebook, Twitter, WhatsApp ve YouTube’dan takip ediyorlar.

Araştırmanın sonuçları yayınlanmaya devam ettikçe medyascope.tv olarak biz de bu sonuçları paylaşacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.