Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi Trump’ın Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekilmesini engelleyen tasarıyı kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi dün, Başkan Donald Trump’ın ülkeyi Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekmesini engelleyecek ve Trump’ı sera gazı salımını azaltmaya zorlayacak yasa tasarısını kabul etti.

190’a karşı 231 oyla kabul edilen ve son 10 yılda meclis tarafından kabul edilen ilk büyük küresel ısınma tasarısı olan teklifin, Cumhuriyetçilerin elindeki Senato tarafından kabul edilme ihtimali bulunmuyor. Fakat bu hareketle Demokratlar, Cumhuriyetçileri küresel ısınmanın bir “şaka” olduğunu söyleyen Trump’la özdeşleştirerek rakipleriyle konu hakkında hassas olan seçmenlerin arasını açmayı amaçladı.

Trump’ın ABD’yi çekmek istediği anlaşma kapsamında yaklaşık 200 ülke, gönüllü olarak küresel ısınmanın en kötü etkilerini engellemek için sera gazı salımlarını azaltma taahhüdünde bulundu. Önceki benzer anlaşmalardan farklı olarak, Paris İklim Değişikliği Anlaşması sadece gelişmiş ülkeleri değil, aynı zamanda yoksul ülkeleri de kapsamı altına alıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi oylamadan önce “İnkâra bir son verip olgulara kulak verme zamanı. Bu bilimle, bilimle, bilimle alakalı. İklim değişikliğiyle mücadele etmek zorundayız” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi.

Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluğun lideri Senatör Mitch McConnell ise yasa tasarısını “ABD ekonomisini kelepçelemek için beyhude bir çaba” olarak adlandırdı ve Senato’dan “geçemeyeceğini” söyledi.

Bilim insanları Paris Anlaşması’nın her ne kadar yetersiz olsa da önemli bir başlangıç noktası olduğunu söylüyor. Anlaşmayı imzalayan Barack Obama yönetimi 2025’e kadar karbon kirliliğini 2005 seviyesinin yüzde 28 altına çekmeyi vaat etmişti.

Trump ise anlaşmanın “ABD’yi baltalarken dünyanın en fazla kirlilik üreten ülkelerini güçlendirdiğini” savunmuştu. Dün yapılan oylama sırasında Cumhuriyetçi temsilciler anlaşmayla “ABD’nin düşmanlarına bir hediye verildiğini,” yanlış bir şekilde Çin ve Hindistan’ın anlaşmadan muaf olduğunu söyleyerek anlaşmanın “ABD’deki iş imkanlarını Çin’e ve Hindistan’a yönelteceğini” öne sürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.