Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akkuyu’da çatlak temel tartışması: Zemin sorunu bilirkişi keşfinde gündeme gelmiş, bilirkişi kulak asmamıştı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde reaktörün yerleştirileceği bölgenin temel atma çalışmaları sırasında iki defa betonda çatlak oluştuğu ve temel betonunun yenilendiği haberi üzerine akıllara 11 Temmuz 2016’da Akkuyu proje alanında yapılan keşifteki tartışmalar geldi. Keşif sırasında Avukat İsmail Hakkı Atal proje sahası zemininin sorunlu olduğunu savunup bilirkişi heyetinden zemin örneği alınmasını talep etmiş ancak bilirkişi heyeti bu talebi dikkate almamıştı.

6 Mayıs 2019’da Habertürk gazetesinden Olcay Aydilek’in haberine göre, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) inşa eden Rosatom, 2018’in yaz aylarında santralin reaktörünün konulacağı kısmın temelini atmış ve beton dökmüş ancak betonda iki defa çatlak meydana gelmiş, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) müdahaleleri sonucunda temel betonu iki defa sökülüp yenilenmişti. Temel betonunda iki defa çatlak oluştuğu haberi hakkında ne TAEK ne de Rosatom’un Türkiye’deki temsilcisi Akkuyu NGS A.Ş.’den herhangi bir yalanlama geldi.

Bilirkişi iddialara rağmen zeminden örnek almadı

Akkuyu NGS inşaatında temel betonlarında çatlaklar meydana geldiği iddiaları, Akkuyu NGS davaları sırasında yaşanan bir tartışmayı akıllara getirdi. Akkuyu NGS hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Kararının iptali için açılan davalar kapsamında, 11 Temmuz 2016 tarihinde yapılan bilirkişi keşfinde davacı avukatları bilirkişi heyetine bölgenin zemininde sorunlar olduğunu aktarmış ve zeminden örnek alınarak incelenmesini talep etmiş ancak bilirkişi heyeti bu talebi dikkate almamıştı. Bilirkişi keşfine katılan ve keşif sırasında heyetle uzun süre bu konuyu tartışan davacı avukatlarından İsmail Hakkı Atal açıklamasında, pek çok bulguyu bilirkişilere anlattıklarını ancak bilirkişinin bu iddiayı sınama gereği bile duymayarak zemin örneği almadığını hatırlattı.

“Akkuyu NGS proje alanının altı boş”

Akkuyu NGS projesi hakkındaki ÇED Olumlu Kararının iptali için açılan ve Danıştay 14. Dairesi tarafından görülen davaların bilirkişi keşfi sırasında, bilirkişi heyetine Akkuyu NGS proje alanının sorunlu olduğunu anlatan Avukat İsmail Hakkı Atal, keşif günü yaşanan tartışmaları şöyle özetliyor: “Beyanlarımızı sunarken ısrarla, nükleer santral sahasında zeminin altının boş olduğunu, buradan örnek alınması gerektiğini söyledik ve 2009 yılında Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak bölgede yaptığımız çalışmada köylülerden dinlediklerimizi aktardık. Yer lisansı ilk olarak 1976 yılında alınan nükleer santral proje sahasında, 1983 yılında zemin etüdü yapan taşeron firmanın işçileri olarak Büyükeceli Köyü sakinleri çalışmıştı. Köylülere göre bu çalışmalar sırasında zemine tonlarca çimento basılmış ancak çimento zemine basıldığı yerden 150 metre ötede denizden geri çıkmıştı.”

Fay hatlarını da dikkate almadılar

Avukat İsmal Hakkı Atal, keşif sırasında heyete Akkuyu NGS proje alanının jeolojik özelliklerinden ve aktif fay hatlarına yakın konumundan da bahsedildiğini belirtiyor: “Keşif esnasında Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Çetin’in 2001 yılında TÜBİTAK kongresinde sunduğu akademik çalışmadan bahsettik. Bu çalışmaya göre Akkuyu NGS proje sahası, aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu-Ecemiş Fay Hattının bitim noktasının 30 kilometre batısında yer alıyor. İlki 38 bin yıl önce, ikincisi 28 bin yıl önce ve üçüncüsü de 17 bin yıl önce olmak üzere, bölgede her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı depremlerin gerçekleştiği ancak son 17 bin yıldır deprem olmadığı için deprem tekrarlama periyodu 10 bin yıl olan bölgede enerji birikimi meydana geldiği, bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini de bilirkişi heyetine söyledik ve söz konusu bilimsel çalışmayı mahkemeye sunduk.”

Bu taleplere rağmen Akkuyu NGS proje alanından herhangi bir zemin örneği alınmadığını ve inceleme yapılmadığını kaydeden Atal, çıkan haberlerin sürpriz olmadığını düşündüğünü belirterek ekliyor: “İşletildiği takdirde her an nükleer bir felakete açık, zemini dayanıksız, karstik yapıdan oluşan Akkuyu NGS projesi tüm Türkiye için büyük tehdittir ve bu projeden hemen vazgeçilmelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.