Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan ve Çin arasında yasadışı “gelin ticareti” yapılıyor, kız çocukları Çinli erkeklere satılıyor

Kapak fotoğrafı: Çinli bir erkekle para karşılığı evlendirilen Pakistanlı kız çocuğu evlilik belgesini gösteriyor. (14 Nisan 2019 / K. M. Chaudary)

Çin’de nüfusu kontrol altına almak için otuz yıl boyunca uygulanan tek çocuk yapma politikası kadın ve erkek sayıları arasında büyük bir fark oluşmasına sebep oldu. Erkek nüfusunun fazla olması yüzünden erkekler evlenecek kadın bulamıyor. Çin’de erkeklerin 30 yaşına kadar evlenmiş olması çok önemli. Hatta, halk arasında evlenememiş erkeklere “şengnan” deniyor, yani “artık erkek”. Bütün bunlar, Çinli erkeklerin ilginç bir talebini ortaya çıkıyor: Yabancı gelinler.

Washington Post‘un haberine göre, her yıl Pakistan, Vietnam, Laos ve Kuzey Kore’den birçok kadın ve kız çocuğu, aileleri tarafından para karşılığı Çinli erkeklerle evlendiriliyor. Pakistan’ın Pencap eyaletinde yaşayan Hıristiyan azınlık, bu şekilde yapılan evliliklerden en çok zarar gören topluluklardan biri. Pencaplı Hıristiyanlar ülkenin en fakir halkı. Bu da onları, “gelin ticareti” için açık hedef haline getirmiş durumda.

Pakistan’da evlilikler normal şartlarda da çiftlerin değil, ailelerin istekleri doğrultusunda yapılıyor. Erkek çocuklarsa kız çocuklara tercih ediliyor. Bunun bir sebebi ise ailelerin kızlarını evlendirmek için damatlara belli bir miktar para ödemek veya hediye vermek zorunda olmaları. Buna karşılık, Çinli erkekler evlenmek için hem para ödemeye, hem de tüm evlilik masraflarını karşılamaya razı. Ödenen ücret binlerce doları buluyor. Bu yüzden, aileler kızlarını Çinli erkeklerle evlendirmek istiyor. Haberde, daha iyi yaşam koşullarına ulaşma umuduyla yapılan bu evliliklere rahiplerin aracılık ettiği, damatlardan din değiştirmelerinin istendiği belirtiliyor.

Pakistan’ın Pencap Eyaleti İnsan Hakları ve Azınlıklardan Sorumlu Bakanı Ijaz Alam Augustine, bu evliliklerin insan kaçakçılığından farksız olduğunu söylüyor. Evliliklerin rıza dışı ve para karşılığı yapılması gelinleri suistimale açık hale getiriyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü 26 Nisan’da yaptığı açıklamada, para karşılığı evlilik yoluyla Çin’e giden Pakistanlı kadın ve çocukların Çin’de fuhşa zorlandığına dair delil topladıklarını bildirdi. Çin’i sınır kontrollerini gevşek tutmakla suçlayan Pakistan hükümeti, geçtiğimiz günlerde bu evliliklere aracılık eden sekiz kişiyi tutukladı. Çin hükümeti de geçen ay, para karşılığı evlilikleri ayarlayan merkezleri kapattığını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.