Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basra Körfezi ısındırılıyor: İkisi Suudi Arabistan’a ait, dört ticari gemiye sabotaj düzenlendi

Suudi Arabistan, Basra Körfezi’ndeki iki petrol tankerinin sabotaja maruz kaldığını, tankerlerde maddi hasar oluştuğunu duyurdu. Dün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fuceyra limanının doğusunda demirli dört ticari gemiye sabotaj düzenlendiğini bildirmişti. Suudlar işte bu dört gemiden ikisinin kendilerine ait olduğunu söylüyor. Sabotajın kimler tarafından düzenlenmiş olacağına dair ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, sabotaj için “endişe verici ve korkunç” nitelemesi yaptı ve olayın soruşturulmasını istedi. Musavi, “yabancı ajanların istikrarsızlaştırma faaliyetleri”ne karşı tetikte olunması gerektiğini de söyledi.

Dün sabah Lübnan’daki İran’a yakın medya kuruluşları ile İran merkezli bazı yayın organları ise Fuceyra limanındaki petrol tankerlerinde bir dizi patlama gerçekleştiğini duyurmuş, ancak bu haberler BAE yetkilileri tarafından yalanlanmıştı.

ABD’nin İran’a gözdağı vermek üzere yeni savaş gemileri ve Patriot füze savunma bataryaları ile Ortadoğu’ya takviye yapacağını duyurması ardından, bölgede gerginlik tırmanmış durumda. Trump yönetiminin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, geçen hafta, USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Saldırı Grubu ile bir bombardıman görev gücünü bölgeye yollama kararı almalarının gerekçesini, “ABD çıkarlarına ve müttefiklerimize karşı saldırılara amansız bir güçle yanıt verileceğine dair İran rejimine, net ve kesin bir mesaj vermek” olarak açıklamıştı. Washington İran’ın bölgedeki ABD ve müttefiklerine ait varlıklara saldırı planları yaptığına dair birtakım duyumlar aldığını da ileri sürüyor.

Amerikan medyası İran’ın saldırı planlarına dair istihbaratın İsrail’den alındığını, İsrail’in Irak, Suriye, Suudi Arabistan ve BAE’deki Amerikan hedeflerinin tehdit altında olduğunu iddia ettiğini yazmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.