Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus Ortadoğu uzmanı Alexander Shumilin: “Rusya için İsrail, İran’dan daha önemli”

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü’nün (IstanPol) Heinrich Böll Vakfı ve Uluslararası İlişkiler Konseyi’yle ortak olarak düzenlediği Dış Politika Konferansları’nın üçüncüsünde konuk Rusya Bilimler Akademisi’nden siyaset bilimci Alexander Shumilin’di. Kadir Has Üniversitesi’de düzenlenen konferansta Shumilin, Ortadoğu’daki son gelişmeler, S-400 hava savunma sistemleri konularında konuştu. Rus uzman, Türkiye-Rusya ilişkilerinin özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yeniden kurgulandığını ve yeni bir ortaklık ilişkisi kurulduğunu anlattı. Rusya Federasyonu için 2015’te iktidarda kalmasına yardım ettiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın vazgeçilmez olmadığını söyleyen Shumilin, şu an Rusya için Ortadoğu’da İsrail’in İran’dan daha önemli olduğunu belirtti. 

Türkiye’nin S-400 savunma sistemlerini almaması halinde Rusya ile ilişkilerinin nereye gidebileceği sorusunu yanıtlayan Rus uzman bu durumda ilişkilerin süreceğini söyledi. Shumilin, ikili ilişkilerde enerji ve ekonomi konularının önemine dikkat çekti ve Türk Akımı ile Akkuyu Nükleer Santrali gibi projelerin Moskova için “hayati” olduğunu kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler